4 Mai 2016

Cariera Sibioara, retrocedata ilegal. Cum a fost atribuita exploatatia chiar daca legea interzice retrocedarea



Cu toate ca potrivit legislatiei in vigoare este un bun neretrocedabil in natura, fiind activa in momentul revendicarii, exploatatia de la Sibioara (judetul Constanta) a fost atribuita prin inducerea in eroare a instantelor judecatoresti, conform Adevarul.

Dezvoltatorii carierei de piatra din satul Sibioara, comuna Lumina (judetul Constanta), se lupta de mai multi ani pentru a demonstra organelor statului ca au fost victima unui abuz judiciar. Exploatatia a fost retrocedata catre cei care revendica respectivele terenuri, chiar daca era activa si - potrivit legii - astfel de unitati miniere nu sunt retrocedabile fizic.

Pentru exemplificare, si cladirea in care acum se afla sediul central al Bancii Nationale a fost revendicata, dar statul le-a oferit celor in drept actiuni la Fondul Proprietatea, cladirea respectiva fiind neretrocedabila fizic. In aceeasi categorie - bunuri neretrocedabile in natura - intra si carierele sau exploatarile miniere active, acestea fiind protejate prin articolul 4 aliniatul 1 din Legea 1/2000, care interzice in mod expres retrocedarea carierelor active.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si