4 Mai 2016

Legea privind infiintarea in strainatate a Centrelor Comunitare Romanesti a fost promulgata de Klaus Iohannis



Legea prin care se infiinteaza Centrele Comunitare Romanesti in state in care exista comunitati cu cel putin 5.000 de romani a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. In cadrul Centrelor Comunitare Romanesti se vor organiza activitati culturale, educatie si artistice.

Legea prevede obligativitatea ca statul roman sa ia masuri menite sa asigure promovarea culturii, valorilor si limbii romane in strainatate si de a asigura coeziunea in cadrul comunitatilor de romani din afara granitelor tarii. Se vor deschide astfel, cu sprijinul MAE, Centre Comunitare Romanesti in state in care exista comunitati de romani cu cel putin 5.000 de membri, potrivit evidentelor misiunilor diplomatice, conform News.ro

Centrul Comunitar Romanesc are drept scop organizarea de actiuni comunitare, desfasurarea de proiecte si programe cu caracter cultural, educativ, artistic in scopul promovarii realitatilor istorice, a traditiilor, obiceiurilor, valorilor nationale si a identitatii lingvistice, precum si pentru pastrarea coeziunii grupurilor romanesti din Diaspora, potrivit textului legii.

Aceste centre vor primi bani de la bugetul de stat pentru spatiu si desfasurarea activitatilor, precum si pentru plata personalului necesar, sumele fiind aprobate la inceputul fiecarui an.

Legea a fost initiata de 9 parlamentari PSD, PNL, PDL, PC-PLR si neafiliati in noiembrie 2014 si a trecut de Camera Deputatilor in 16 aprilie 2016.



Citeste si