5 Mai 2016

Cazul Hexi Pharma: Parchetul instantei suprepe incepe urmarirea penala in cazul dezinfectantilor folositi in spitale



Firma Hexi Pharma este urmarita penal de catre Parchetul instantei supreme in cazul dezinfectantilor folositi in spitale.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in cazul dezinfectantilor produsi de firma Hexi Pharma si folositi in spitale, fiind facute cercetari pentru zadarnicirea combaterii bolilor, falsificarea si substituirea de produse.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica s-a constituit un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de o firma autohtona utilizati in unitatile sanitare.

"Procurorii au dispus in cauza inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal”, arata Parchetul instantei supreme intr-un comunicat de presa.

Ofiteri de politie judiciara au fost delegati sa efectueze in aceasta cauza acte de urmarire penala, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare in vederea realizarii unor teste specifice, in colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sanatatii.

Documentele furnizate de fostii angajati au fost lansat scandalul

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit dupa ce Gazeta Sporturilor si jurnalistul Catalin Tolontan au dezvaluit, bazandu-se pe declaratiile si pe documentele furnizate de fosti angajati ai firmei, ca dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta. De asemenea, jurnalistii au relatat ca patronul firmei, Dan Condrea, este actionar la o firma care asigura servicii de curatenie in spitale, aceasta avand acelasi administrator ca si Unilab, laboratorul unde ar trebui sa fie verificata calitatea dezinfectantilor. Analize facute in laboratorul de stat ICECHIM au aratat ca dezinfectantii livrati de Hexi Pharma au o concentratie de 10 ori mai mica decat cea din reteta.
In urma acestor relatari, Parchetul General a inceput o ancheta, iar ministrul Sanatatii a dispus un control la spitale. Sambata, jurnalistul Catalin Tolontan a scris ca verificarile cerute de ministrul Sanatatii "sunt gandite de acelasi om a carui asociatie a primit sponsorizari de la producatorul de dezinfectanti destinati spitalelor".

In replica, Ministerul Sanatatii a transmis ca actiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac in colaborare cu Parchetul General, sunt urmarite in teren de reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica, iar la nivel central de catre ministrul Sanatatii, Corpul de Control al MS si Inspectia Sanitara de Stat.

Marti, jurnalistii de la Gazeta Sporturilor au scris ca Hexi Pharma cumpara materia prima pentru substantele dezinfectante cu un pret de pana la sapte ori mai mare decat cel de piata, printr-o firma offshore infiintata de el in 2008. Dan Condrea cumpara substante la 11 euro kilogramul si le revindea catre Hexi Pharma la 73 de euro kilogramul, iar banii ramaneau in Cipru, in off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, infiintat de el in iulie 2008.

Initiativa Romania a relatat ca Hexi Pharma, firma acuzata ca livreaza spitalelor dezinfectanti cu o concentratie de 10 ori mai mica decat cea inscrisa pe eticheta, a avut in 2015 20 de contracte cu Spitalul de Arsi, contrazicand astfel afirmatiile patronului Hexi Pharma, care a negat existenta unor asemenea contracte anul trecut.

Hexi Pharma a anuntat in 28 aprilie ca a demarat o ancheta interna "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru aparitia acestei situatii", iar pana la elucidarea si rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autoritati si de catre mass-media s-a oprit productia in fabrica, precum si orice distributie.



Citeste si