Senatorul Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne, va fi judecat pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie.

Gheorghe Nicolae, chestor principal de politie, la data faptelor sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) cu rang de secretar de stat, a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum si pentru savarsirea a doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale).
Gabriel Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din DIPI, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, va fi judecat pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (doua acte materiale), iar Marian Danut Iacob, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (trei acte materiale).

Prejudiciu de 410.000 lei la bugetul de stat

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor si ordonator de credite, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae si a lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

“Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Fostul sef al DIPI Gheorghe Nicolae mai este acuzat ca, in perioada 21 august - octombrie 2015, a schimbat destinatia autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative, “in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel”.

Unde a fost distribuita suma alocata DIPI

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada 2014 - 2015, Gheorghe Nicolae, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost
schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata DIPI pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

Citeste si:

“In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, potrivit rechizitoriului.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale lui Gabriel Oprea

Procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae si Pavel, pana la concurenta sumei de 410.000 lei, in vederea recuperarii pagubei produse de acestia prin abuz in serviciu.

Dosarul a fost trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii luate fata de inculpatii Gheorghe Nicolae, Gabriel Oprea si Gabriel Nicolae Pavel.

Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz in serviciu si in dosarul privind folosirea nelegala a coloanei oficiale, cauza deschisa dupa moartea politistului Bogdan Gigina, de la Brigada Rutiera a Capitalei.

De asemenea, numele lui Gabriel Oprea apare si in dosarul in care este urmarit penal primarul suspendat al Sectorului 2, Neculai Ontanu.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock