Romania se afla in urma multor tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste gradul de utilizare, incredere si deschidere fata de arbitraj, in pofida faptului ca aceasta forma de solutionare a litigiilor, ofera, deseori, rapiditate si costuri mai reduse comparativ cu instantele. Explicatia este data de insuficienta cunoastere si lipsa de experienta a mediului de afaceri in materie de arbitraj, apreciaza Cosmin Vasile, partener Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) si membru in Colegiul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR.

"Situatia din Romania este, oarecum, paradoxala. Numarul de cazuri de la Curtea locala de arbitraj a scazut, de la peste 500 de spete in perioada 2009-2010, cand nu se manifestasera efectele crizei, la mai putin de 200 anul trecut. Pe de alta parte, la ICC (International Court of Arbitration - n.r.) Romania este pe locul patru sau cinci, deoarece un numar urias de proiecte vine de aici. In spatele acestei povesti se afla si un fenomen de mutare a jurisdictiei spre ICC, pentru ca, atat timp cat arbitrajul local a dezamagit, oamenii s-au reorientat spre ceea ce le oferea satisfactie", spune Cosmin Vasile (foto).

In opinia sa, din cauza unei "conjuncturi nefericite", Curtea de Arbitraj Comercial International a decis schimbarea regulilor de numire a arbitrilor, ceea ce a reprezentat o mare lovitura data arbitrajului romanesc la capitolul incredere si credibilitate. "Perioada respectiva a durat doi ani (2012-2014), dar efectele, din pacate, vor fi mult mai indelungate, pentru ca cel mai dificil lucru de recastigat in Romania este increderea intr-o anumita institutie".

In mod traditional, subliniaza Cosmin Vasile, posibilitatea de a iti numi un arbitru conteaza undeva la 80-90%, in momentul in care o parte decide sa recurga la arbitraj. "Mentalitatea a evoluat, astfel incat, cel care a ajuns sa foloseasca arbitrajul in Romania stia ca o face, in primul si in primul rand, deoarece putea sa numeasca un arbitru in care avea incredere. Odata cu schimbarea, regula a fost ca nu iti mai numesti arbitrul, ci il numea autoritatea de nominare, ceea ce a aruncat in aer acest fenomen, intr-o maniera foarte periculoasa".

De la ignoranta la neincredere in arbitraj

"Noua conducere a Curtii de Arbitraj Comercial International si-a propus insa sa modifice in sens pozitiv orice reprezinta reguli in materie de transparenta. Sa modernizam regulile arbitrale. Ce inseamna asta? Se va reflecta in noile reguli care vor fi adoptate probabil spre sfarsitul anului. Asadar, este un proces ca a luat deja startul si vizeaza transparenta, modernizare si, deasupra tuturor, reatragerea increderii in acest fenomen", afirma Cosmin Vasile.

Arbitrajul, comparativ cu situatia actuala, dispune de o bogata traditie si a avut rezultate exceptionale, raportat la scoala romaneasca de arbitraj, mai spune avocatul ZRP. "Cine traieste cu senzatia ca vrem si noi acum sa inventam arbitrajul se insala. In anii 60-70, unii dintre marii specialisti la nivel mondial, care au fost parte din echipele de lucru care au redactat instrumentele internationale in materie de arbitraj, erau romani. Numai ca, in aceeasi perioada, desi aveam specialisti si aveam ceea ce reprezenta scoala de arbitraj, arbitrajul era utilizat aproape exclusiv de catre firmele de comert exterior si nu interior. Acest lucru era tipic comunismului si inconvenientelor acestuia. Dar, traditia indelungata si experienta exista".

Acum, "unde inceteaza ignoranta si unde incepe neincrederea este greu de spus, pentru ca ele doua se tin foarte bine in brate, de obicei. Cu cat nu intelegi mai mult, cu atat sunt mai mari sansele sa ti se para neclar, periculos, ceva anume. Acesta este stadiul actual. Dar, sa nu se inteleaga ca Romania nu are arbitraj. Avem si este in anumite ramuri si industrii este suficient de bine reprezentat, ba, mai mult, continua sa se dezvolte", mentioneaza Cosmin Vasile.

Arbitraj, egal "voluntariat"

"Nu exista arbitraj impotriva celor care nu recurg la el, nu il accepta. De aici si dificultatea existenta privind nivelul de folosire al arbitrajului. Daca doua parti nu doresc sa apeleze la arbitraj, nu o vor face niciodata. Pe de alta parte, lucrurile sunt relativ simple si noi suntem hotarati sa le rezolvam, mai ales ca arbitrajul a cunoscut din '90 incoace o permanenta tendinta ascendenta si progres, pana la nefericita decizie sus-amintita. Curtea locala de arbitraj avea mai multe dosare, mai mari, mai valoroase, si sunt convins ca in urma eforturilor sustinute in directia corecta va ajunge in aceeasi situatie", arata avocatul ZRP. Arbitrajul inseamna "justitie privata", inseamna ca partea care isi doreste o forma de solutionare a disputei alta decat cea oferita de lege si-o croieste asa cum socoteste, subliniaza Cosmin Vasile.

El a mai declarat ca firma de avocatura ZRP are pe rol dosare de arbitraj comercial cu pretentii de peste un miliard de euro, in domenii precum constructii, privatizare si energie.

"Mediul de afaceri este si nu este increzator, ca sa spun asa. Exista industrii in care deschiderea este uriasa spre arbitraj si tendinta este, cred eu, ca pe un interval mediu sau lung sa acapareze domeniul respectiv, asa cum sunt constructiile. In strainatate exista numeroase domenii deschise catre arbitraj, dar acolo este cu totul altceva, atat ca incredere cat si la nivel de cunoastere sau experienta anterioara", conchide avocatul ZRP.

Cosmin Vasile, arbitru si avocat asociat coordonator al casei de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), este specializat in arbitraj international si solutionarea disputelor. A fost si este implicat atat in calitate de arbitru cat si de avocat in proceduri de arbitraj international tinute sub auspiciile Camerei Internationale de Comert, Curtii de Arbitraj International din Londra, Centrului de Arbitraj International din Viena, Curtii de Arbitraj Comercial International din Bucuresti si in conformitate cu regulile de arbitraj UNCITRAL in arbitraje ad-hoc, precum si ICSID.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri