Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicatiilor, a fost prezent la DNA. Acesta a fost citat pentru a fi audiat, el a fost condamnat in dosarul "Microsoft", la doi ani de la inchisoare cu executare, decizia fiind contestata. Cercetarile in cazul licentelor Microsoft continua intr-un dosar disjuns in care sunt vizati alti sapte fosti ministri.

Gabriel Sandu a fost condamnat in 24 marti, de instanta suprema, in dosarul "Microsoft", la doi ani de inchisoare cu executare, pentru luare de mita si spalare de bani, conform News.ro

Gheorghe Stefan a fost condamnat in acelasi dosar la 3 ani cu executare, Dorin Cocos la doi ani de inchisoare cu executare, iar Nicolae Dumitru la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, toti fiind acuzati de trafic de influenta si spalare de bani.

Mita in valoare de 17,5 milioane de euro

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, spunea in 10 aprilie, la Pro TV, ca cercetarile din dosarul “Microsoft” continua in privinta celorlalte persoane, in special fosti ministri, urmarite penal pentru spalare de bani si abuz in serviciu, fiind dispuse analize financiare pentru a dovedi prejudiciul exact.

"In dosar se continua cercetarile. (...) S-a disjuns dosarul cu privire la infractiunile de spalare de bani, inclusiv fata de persoane care au fost cercetate in faza initiala. Alte persoane, si ma refer in special la cei care au avut calitate de fosti ministri, sunt cercetate si invinuite pentru abuz in serviciu", a spus Kovesi.

In ancheta “Microsoft” de la DNA sunt vizati sapte fosti ministri, respectiv Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu si Adriana Ticau, acestia fiind suspectati de faptele de coruptie si de abuz in serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licente Microsoft.

2014: DNA a primit avizul pentru urmarirea penala a mai multor ministri

In septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a fostilor ministri. Presedintele a avizat, in 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie 2014, cererea de incepere a urmaririi penale a lui Valerian Vreme. In 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul Ecaterinei Andronescu si a lui Serban Mihailescu.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, a fost incheiat astfel incat a asigurat posibilitatea deturnarii unui discount de 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii. Persoane din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri