Codruta Kovesi a precizat in cadrul dezbaterii "Coruptia in sistemul de sanatate - prevenire si investigare", ca aceasta tema este de un real interes, mai ales pentru Romania, in conditiile in care in ultima perioada au fost cercetate si trimise in judecata mai multe persoane din sistemul sanitar, printre care manageri de spitale, directori si un consilier, dar si persoane juridice, conform News.ro

Printre faptele vizate in aceste anchete sunt eliberarea ilegala a unor retete, ocuparea unor posturi, decontarea unor servicii medicale, achizitie de aparatura medicala, constructia sau renovarea de spitale. In cazul fraudelor din sistemul medical, in unele cazuri, 20% din valoarea contractului era mita ceruta, a mai spus Kovesi.

Secretar de stat din Ministerul Sanatatii, implicat intr-un caz

Procurorul sef al DNA a precizat ca intr-un caz a fost implicat un secretar de stat din Ministerul Sanatatii, privind achizitionarea de aparatura medicala, fiind investigata si compania care a dat mita, iar acesteia i s-a interzis 60 de zile sa participe la licitatii de achizitii publice.

“Faptele de coruptie au efecte directe asupra tuturor. Sumele date mita provin de multe ori din evaziune. (…) Cetatenii sunt afectati de calitatea medicamentelor, cand achizitia lor se face primind mita. Este necesara o abordare strategica”, a declarat Kovesi.

Codruta Kovesi: Cei investigati trebuie sa isi piarda functiile publice.

Procurorul sef al DNA a amintit ca, saptamana trecuta, procurorii au prins in flagrant un manager de spital cand lua mita, iar acesta a mai fost trimis in judecata pentru acelasi gen de fapte.

“Daca cei investigati nu isi pierd functiile publice, astfel de fapte se vor intampla in continuare. In continuare se vor folosi banii publici pentru cumparare de echipamente medicale de la firme de apartament”, a atentionat Kovesi.

Citeste si:

Seful DNA a mai spus ca este important ca anchetatorii au in lucru cauze in care colaboreaza cu institutii din strainatate ce ancheteaza companii care dau mita in Romania.

Dezbaterea cu tema “Coruptia in sistemul de sanatate - prevenire si investigare. Experienta, bune practici si provocari” este organizata de Directia Nationala Anticoruptie, in calitate de membru al Retelei Europene Impotriva Coruptiei EPAC/EACN si detinator al vicepresedintiei acestei retele, cu sprijinul Ambasadei Olandei.

Noua state membrie si non-membre UE prezente la eveniment

Discutiile vor continua si marti, la eveniment fiind prezenti reprezentanti ai autoritatilor anticoruptie si ai institutiilor politienesti din noua state membre si non-membre UE - Austria, Azerbaidjan, Estonia, Germania, Lituania, Republica Moldova, Romania, Serbia, Spania, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Retelei Europene privind Frauda si Coruptia in Sistemul de Sanatate.

EPAC/EACN reprezinta o platforma cu reprezentare europeana la care adera autoritati anticoruptie din tari membre ale UE si ale Consiliului Europei, oferind practicienilor un cadru de cooperare, pentru realizarea schimbului de expertiza si informatie profesionala. Din anul 2010, Directia Nationala Anticoruptie este reprezentata la nivel de vicepresedinte al EPAC/EACN, functie detinuta de Anca Jurma, procuror sef al Serviciului de Cooperare Internationala, Informare si Programe.

Sursa foto: agerpresfoto