Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finante, a ajuns la sediul DNA pentru a fi audiat ca martor in dosarul de coruptie "Partida Romilor". In acest dosar sunt urmariti penal si deputatii Nicolae Paun, Madalin Voicu si fostul sef al ANAF Gelu Diaconu.

Audierea fostului ministru de Finante are loc dupa ce procurorii au descoperit faptul ca o parte din fondurile europene destinate incluziunii romilor ar fi fost folosite in campania electorala, conform News.ro

In acelasi dosar, a fost audiat, marti si fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu.
In luna mai, procurorii anticoruptie au extins urmarirea penala fata de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, dar si fata de managerul de proiect, managerul general si directorul economic al asociatiei romilor "Pro Europa”.

Noile probe pe care le-au descoperit procurorii anticoruptie arata ca, in contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Madalin Voicu, in calitate de presedinte de onoare al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obtinut, in numerar, de la reprezentantii organizatiei, suma de 100.000 lei.

"Aceasta suma de bani a fost folosita de inculpat in campania electorala din anul 2012, in care a candidat din partea unui partid politic pentru obtinerea calitatii de deputat. In perioada octombrie 2014, reprezentantii Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, folosindu-se de un numar de 17 contracte de imprumut incheiate in mod fictiv in lunile octombrie 2012 si mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Contractele respective au fost semnate, din partea Asociatiei Partida Romilor «Pro Europa», de inculpatii Paun Nicolae, Rotariu Florentina si Paraschiv Iulian, acesta din urma in calitate de manager al proiectului «Acces pe piata muncii, o sansa pentru tine»”, potrivit DNA.

Proiecte cu finantare din fonduri europene

Acuzatiile procurorilor DNA sunt legate de derularea a doua proiecte cu finantare din fonduri europene de catre Asociatia Partida Romilor: ”Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi” si ”Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine”, ambele in perioada 2010 – 2013.

Din probele administrate a reiesit ca obiectivele primului proiect nu au fost realizate, ca majoritatea banilor destinati proiectului (77 la suta) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane.

Procurorii mai arata ca, in perioada 2011-2015, Paun i-a platit lunar lui Madalin Voicu sume fixe in cuantum total de 217.300 lei si a asigurat un salariu sotiei acestuia, cercetata in cauza, fara nicio contraprestatie, in cadrul unuia dintre proiectele derulate de Partida Romilor.
Aceste foloase ar fi fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, printre care si fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici, ceea ce a avut ca rezultate validarea proiectelor cu finantare europeana, promovarea unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor "Pro Europa", mai spun procurorii.

Citeste si:
Teodorovici: Pozitia ferma a PSD - eliminarea pensiilor speciale
Eugen Teodorovici: Pozitia...

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Pe ultima suta de metri, PSD pune la bataie 66 de posturi la Fisc
Setari Cookie-uri