Plenul CSM a respins, joi, cererea judecatorului Stere Learciu de la Curtea de Apel Bucuresti, acuzat de CNSAS ca a colaborat cu Securitatea, de a mai activa ca judecator inca un an, peste varsta de pensionare. In timpul sedintei, judecatorul Constantin Branzan, fost director al Institutului National al Magistraturii (INM), l-a acuzat pe Learciu ca l-a turnat la Securitate, in tinerete, el imputandu-le magistratilor din CSM ca l-au reprimit in activitate dupa ce se pensionase, in 2011.

La sedinta de joi a CSM a participat si Constantin Branzan, judecator si fost director al Institutului National al Magistraturii (INM), care l-a acuzat pe Learciu ca l-a turnat la Securitate in tinerete: "Am venit aici pentru ca in notele informative pe care domnul judecator Learciu le-a dat despre mine, 11 documente, capitanul de Securitate ii spunea sa stea aproape de obiectiv, sa raporteze ce probleme de familie si ce serviciu am eu. Dumeavoastra anul trecut ati pronuntat o hotarare prin care i-ati respins cererea de a ramane in functia de judecator peste 65 de ani. Dupa trei saptamani ati revenit si i-ati acordat aviz”.

El a mai precizat ca a depus 28 de documente, printre care angajamentul semnat de Learciu, hotararea Inaltei Curti prin care s-a stabilit ca acesta a dat informatii in calitate de colaborator al Securitatii cu numele "Aurel", cum a fost racolat, faptul ca a primit si bani de la Securitate si ca a fost declarat colaborator al Securitatii, scrie News.ro.

"Urmeaza ca dumneavoastra sa apreciati daca din punct de vedere moral domnul Leraciu Stere indeplineste aceste conditii. Mi s-a parut normal sa va aduc la cunostinta toate aceste aspecte, avand in vedere cele 11 note date la Securitate despre mine, sa stiti aceste aspecte si sa puteti aprecia. El a fost recrutat ca sa supravegheze mediul de justitie”, a completat Branzan. In replica, Learciu a aratat ca la dosar nu exista nicio nota semnata de el. "Capitanul de securitate a semnat, el a scris”, a spus Learciu.

Intrebat daca pastrarea sa in functie ar afecta imaginea Curtii de Apel Bucuresti, Learciu a aratat ca are o dovada ca nu a colaborat cu Securitatea.

Intrebat daca s-au facut presiuni asupra sa pentru a semna angajamentul si a da informatii despre colegi, Learciu a explicat ca parintii sai sunt greci si in 1981 a plecat la rude, in Grecia, iar la revenirea in tara i-au fost puse in fata doua documente - angajamentul si demisia.

"Cand am revenit in tara, dupa vreun an, mi-au pus in fata doua documente: angajamentul si demisia. Ce era sa fac? Tata era pensionar. Am primit garantii atunci ca nu ma va deranja nimeni si ca este o masura ca sa nu ma dea afara, altfel nu ma mai angajez ca jurist nicaieri in tara asta. Mi s- aspus sa am incredere in ei ca nu mi se intampla nimic”, a mai aratat Learciu.

Judecatorul Stere Learciu de la Curtea de Apel Bucuresti a fost acuzat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ca a colaborat cu fosta Securitate sub numele de cod "Aurel”. El a dat in judecata CNSAS si a castigat procesul, in 2011, cand decizia a fost ca nu a colaborat cu Securitatea ca Politie Politica. Ulterior, Learciu s-a pensionat si a activat ca avocat. In 2014, el a facut cerere de reincadrare in magistratura pe aceeasi functie de judecator la Curtea de Apel Bucuresti. Initial, CSM i-a respins cererea, insa o a doua solicitare, din 2015, i-a fost aprobata.

Joi, Learciu a formulat o noua cerere de prelungire a mandatului de judecator, cerere care i-a fost respinsa de plenul CSM.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri