Plenul CSM a apreciat in sedinta de joi ca afirmatiile lui Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei, facute pe 15 iunie, intr-o interventie telefonica pe postul de televiziune "Romania TV”, preluate ulterior de mass-media, sunt de natura sa produca un impact negativ asupra credibilitatii justitiei, aducand atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

Totodata, Plenul Consiliului a hotarat sesizarea Consiliului National al Audiovizualului. Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara la solicitarea din 17 iunie a presedintelui CSM, ca urmare a sesizarii Directiei Nationale Anticoruptie.

"Fostul presedinte a acreditat ideea ca activitatea de urmarire penala si judiciara a procurorilor DNA este coordonata si influentata prin impunerea unor solutii de catre institutii sau persoane din afara sistemului judiciar", arata CSM.

Consiliul sustine ca Traian Basescu a facut trimiteri la concluziile orale sustinute de procurorul DNA - Structura Teritoriala Constanta in fata instantei de judecata la momentul solutionarii dosarului penal in care fratele sau, Mircea Basescu, avea calitatea de inculpat.

Citeste si:

"De asemenea, in cursul interventiei telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheselu, procuror DNA - Structura Centrala, acuzandu-l ca a incercat sa obtina denunturi impotriva sa", mai arata CSM.

Potrivit Consiliului, inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile lui Traian Basescu, prin care se induce ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar, sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care sa le sustina.

CSM apreciaza ca declaratiile fostului presedinte al Romaniei au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare, impactul acestora asupra justitiabililor fiind profund negativ, de natura a le afecta increderea in actul de justitie.