DIICOT solicita, in cererea de comisie rogatorie, ca un procuror sa asiste la audierea lui Stuart Ramsay si a colegilor acestuia care au realizat reportajul din Romania, dar si a altor persoane, printre care ar putea fi si cei din conducerea Sky News, care sa spuna cine a avizat difuzarea materialului si daca de acolo au fost dati banii pentru romanii care apar in filmare, au declarat sambata, pentru News.ro, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) avanseaza cu ancheta din dosarul Sky News si solicita permisiunea de a trimite un achetator in Marea Britanie, pentru lamurirea circumstantelor in care jurnalistul Stuart Ramsay a furnizat postului de televiziune materialul in care se arata ca din Romania pot fi cumarate arme de razboi inclusiv de catre teroristi, precum si modalitatea in care factorii de decizie din Sky News au difuzat reportajul.

Procurorii DIICOT au transmis, vineri, autoritatilor din Marea Britanie cererea de comisie rogatorie in vederea audierii jurnalistului britanic Stuart Ramsey si a echipei acestuia, care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania.

In cadrul comisiei rogatorii, anchetatorii au formulat si o cerere prin care solicita permisiunea ca un procuror DIICOT sa mearga in Marea Britanie pentru efectuarea de acte de cercetare. Daca aceasta cerere ar fi admisa, procurorul ar putea asista la audierea celor trei jurnalisti de la Sky News pusi sub acuzare pentru transmitere de informatii false, dar si audierea altor persoane, au declarat, petnru News.ro, surse judiciare.

Sursele citate au precizat ca este posibil ca Stuart Ramsay sa nu fi fost factorul decizional care a permis transmiterea pe postul de televiziune a materialului realizat in Romania, iar in acest context, ”trebuie ascultat si Sky News”.

”Pana acum au fost ascultati colaboratorii romani, acum trebuie ascultati si cei de la Sky News. Ramsay este posibil sa fie doar colaborator acolo. Trebuie sa spuna factorii de decizie si cei care au aruncat materialul in eter”, au precizat sursele judiciare.

Prin comisia rogatorie transmisa Marii Britanii trebuie indeplinita aducerea la cunostinta a invinuirilor celor trei jurnalisti britanici, audierea acestora, daca doresc sa dea declaratie in calitate de suspect, primirea oricaror probe in aparare pe care acestia vor dori sa le depuna la dosarul cauzei prin avocatii lor, audierea altor persoane, precum si lamurirea surselor de finantare ce au stat la baza realizarii materialului fals despre traficul de arme din Romania.

”Trebuie sa vedem inclusiv daca s-a platit, sa vedem ce bani au iesit de acolo, sa vedem care a fost demersul jurnalistic”, au mai spus sursele citate.

In dosarul Sky News deschis de procurorii DIICOT, Stuart Ramsay si alti doi jurnalisti britanici de la postul de televiziune care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania sunt urmariti penal din 11 august, pentru transmitere de informatii false.

Complicii din Romania ai jurnalistilor britanici - Mihai Aurelian Szanto si frasii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics - au fost arestati preventiv in 12 august, pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si complicitate la comunicarea de informatii false.

Potrivit DIICOT, datele si informatiile comunicate verbal si surprinse in materialul video al postului britanic de televiziune, care au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv in mediul virtual, stiind ca persoanele care apareau nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal, „au pus in pericol securitatea nationala”.

Instanta a apreciat ca „toate aceste actiuni pe teritoriul Romaniei sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului roman, de natura a aproviziona cu armament de razboi deosebit de periculos grupari teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict”.

Jurnalistii de la Sky News le-au cerut in mod expres celor trei complici sa vorbeasca in timpul filmarilor in limba romana, chiar daca limba lor materna este limba maghiara, sustin procurorii DIICOT.

Anchetatorii spus ca jurnalistii britanici au discutat cu Mihai Aurelian Szanto detaliile filmarii, i-au cerut ca persoanele care apareau in calitate de "traficanti de arme” sa poarte cagule, i-au precizate intrebarile si raspunsurile pe care ar fi trebuit sa le dea acestia, au cerut ca filmarea sa se realizeze intr-o zona izolata, impadurita si cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau sa nu aiba numere de inmatriculare, iar armele sa fie acoperite cu o patura.

Procurorii mai arata ca, intrucat jurnalistii britanici au solicitat sa fie prezentate arme militare marca AK, Attila Csaba Pantics i-a cerut unei alte persoane sa-i imprumute o arma marca UM SADU, calibrul 7,62X39, arma de colectie pe care acesta o detinea legal.

Jurnalistii britanici i-au oferit lui Aurelian Mihai Szanto 2.000 de euro, pentru realizarea „investigatiei jurnalistice”, din care acesta a oprit 1.000 de euro, iar restul sumei urma sa fie impartita intre fratii Attila Csaba Pantics si Levente Pantics, potrivit procurorilor.

Jurnalistul Stuart Ramsay a scris, saptamana trecuta, pe contul sau de Twitter, ca reportajul sau despre vanzarea ilegala de arme in Romania este real si se intreba de ce ar fi cineva certat in instanta pentru ca "dezvaluie o realitate".

Postul de televiziune Sky News a anuntat, in 10 august, ca sustine in totalitate, in continuare, materialul privind presupusii traficanti de arme din Romania.

Sursa foto: specnaz/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri