Gabriel oprea este acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina. Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a solicitat Senatului sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 Cod procedura penala si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Oprea Gabriel, fost ministru al Afacerilor Interne si viceprim-ministru pentru Securitate Nationala, actual membru al Senatului, sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, in modalitatea normativa prevazuta de art. 192 alin. 1 si 2 din Codul penal" anunta, vineri, Parchetul instantei supreme, conform News.ro.

Gabriel Oprea, obiectul unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie

Faptele retinute in sarcina lui Gabriel Oprea formeaza obiectul unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie, precizeaza procurorii. Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Kovesi, a transmis, joi, procurorului general, Augustin Lazar, referatul cauzei in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, senator in Parlamentul Romaniei, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, in perioada in care a detinut functia ministeriala.

DNA arata ca, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19, agentul de politie Bogdan-Cosmin Gigina, care facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a decedat.

"In ceea ce priveste cauza accidentului de circulatie constand in viteza de deplasare (84 de km/h) si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta indicii rezonabile ca aceasta cauza a fost determinata de catre ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilita in mod implicit de catre ministrul de interne prin comunicarea destinatiei si a momentului precis la care acesta trebuia sa ajunga la destinatie. De altfel, acesta era singurul in masura sa solicite marirea vitezei de deplasare dincolo de depasirea limitei de siguranta", sustin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni, precizeaza procurorii.

"In raport cu ansamblul probelor administrate pana in prezent (intre care doua expertize criminalistice si o expertiza tehnica ) se retine ca exista indicii rezonabile in sensul ca ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea detinuta i-l conferea si cu incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza deplasarea coloanei oficiale care il insotea, ca deplasarea sa se faca cu viteza foarte ridicata, cauza care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigina Bogdan-Cosmin", mai arata DNA.

Gabriel Oprea este cercetat si pentru abuz in serviciu in dosarul privind folosirea nelegala a coloanei oficiale, cauza deschisa dupa moartea politistului Bogdan Gigina.

Citeste si:
Moartea politistului Bogdan Gigina: poate incepe judecata pe fond
Moartea politistului Bogdan...

Sursa foto: Denis Kuvaev / shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Chitoiu, pus sub acuzare pentru ucidere din culpa dupa accident
Setari Cookie-uri