6 Septembrie 2016

Parchetul Militar cere Senatului raportul Comisiei de ancheta privind evenimentele din decembrie 1989



Sectia Parchetelor Militare de la Parchetul de pe langa Inalta Curte a solicitat Senatului posibilitatea sa ii fie puse la dispozitie, spre consultare, raportul comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, a anuntat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului, vicepresedintele institutiei, Ioan Chelaru.

Chelaru a precizat ca raportul comisiei senatoriale si documentele respective sunt clasificate, insa Senatul este de acord sa puna la dispozitia anchetatorilor aceste documente, conform News.ro.

”Noi am fost de acord, mi s-a parut firesc, sa punem la dispozitie Parchetului Militar toate aceste documente. Trebuie insa sa trimita persoane calificate, care au pregatirea si certificatul necesare pentru a studia aceste documente", a declarat Chelaru.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Sectia Parchetelor Militare, a solicitat Senatului sa ii fie pus la dispozitie, spre consultare, raportul Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, in vederea solutionarii "temeinice si legale" a dosarului Revolutiei nr. 11/P/2014.

"Prin ordonanta nr. 692/C2/2016 din data de 5 aprilie 2016, prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ a dispus (...) infirmarea ordonantei nr. 11/P/2014 din 14 octombrie 2015 a Parchetului de pe langa ICCJ - Sectia Parchetelor Militare si redeschiderea urmaririi penale in cauza. Dispozitia de redeschidere a urmaririi penale a fost supusa, potrivit Codului de procedura penala, confirmarii judecatorului de Camera preliminara din cadrul ICCJ. Prin incheierea nr. 469 din 13 iunie 2016, emisa in dosarul nr. 1483/1/2016, ICCJ Sectia Penala a dispus confirmarea redeschiderii urmaririi penale in dosarul nr. 11/P/2014", se arata in solicitarea PICCJ.

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Augustin Lazar, a anuntat, in 23 august, ca dosarul Revolutiei a ajuns de la instanta suprema la Sectia Parchetelor Militare, unde o echipa noua de procurori va incepe sa lucreze si sa stabileasca adevarul in acest caz.
Dosarul Revolutiei din 1989 este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania. Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.



Citeste si