Presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a fostului ministru de Interne Petre Toba, conform News.ro.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Iohannis a transmis ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a lui Toba Petre, Ministrul Afacerilor Interne in perioada noiembrie 2015 – septembrie 2016, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 280/P/2016 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, urmand a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008.

Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea cererii presedintelui. Procurorul general, Augustin Lazar, a transmis, luni, presedintelui Klaus Iohannis solicitarea de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Petre Toba.
"Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Presedintelui Romaniei referatul Directiei Nationale Anticoruptie prin care se solicita formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Toba Petre, ministru al Afacerilor Interne, sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului prevazuta de articolul 269 alineat 1 din Codul Penal", anunta Parchetul instantei supreme.

Petre Toba si-a anuntat demisia saptamana trecuta, dupa ce DNA a cerut procurorului general al Romaniei sa solicite presedintelui incuviintarea urmaririi penale in dosarul care priveste activitatea DIPI. Procurorii DNA il acuza pe fostul ministru de Interne ca a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente care ar fi dovedit deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.

Anchetatorii sustin ca lipsa de transparenta in administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea in derizoriu a destinatiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securitatii nationale.

"Din probele cauzei a reiesit ca au fost cumparate bunuri care nu au nicio legatura cu interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate fondurile operative (casute de papusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts cu sageti, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei in valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti in editii de lux, legate in piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai DIPI", precizeaza procurorii.

In luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, seful DIPI Nicolae Gheorghe si adjunctul sau Nelu Zarnica au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri in forma continuata. Dosarul a fost supranumit "Limuzina” deoarece a vizat felul in care a fost achizitionat de catre DIPI un automobil Audi A8, pentru protectia demnitarilor.

Masina ar fi fost cumparata din fonduri destinate doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei, fiind folosita doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august pana in octombrie 2015. Procurorii spun ca Gabriel Oprea ar fi fost ajutat in acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, si de Gabriel Nicolae Pavel, care era seful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetati in dosar.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri