Membrii sindicatului "Omnia” din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) spun ca luni vor fi organizate actiuni de protest in penitenciarele Ploiesti, Focsani, Tichilesti, Drobeta-Turnu Severin si Baia Mare, pe fondul nemultumirilor legate de inechitatile salariale, deficitul de personal, orele suplimentare nerecuperate si conditiile de lucru, scrie News.ro.

Sindicalistii spun ca Guvernul a alocat 740 de milioane de dolari doar pentru imbunatatirea conditiilor de detentie pentru urmatorii 10 ani, insa absolut nimic pentru personal.

"Nu exista nici macar un plan, nici pentru conditiile de lucru mizerabile, nici pentru deficitul de personal de 8.000 de posturi si nici pentru recuperarea celor 1,5 milioane de ore suplimentare. In schimb, ministrul detinutilor guverneaza arogant, prin declaratii de presa. De altfel, la Gherla, a si decretat ca nu se va mai intalni cu sindicatele decat in prezenta presei”, reclama Sindicatul "Omnia" al angajatilor din sistemul penitenciar.

Sindicalistii trag un semnal de alarma ca, rand pe rand, penitenciarele din Romania s-ar putea bloca din cauza refuzului angajatilor de a lucra. In multe situatii, spun sindicalistii, conducerile penitenciarelor au refuzat concediile de odihna ale angajatilor pentru a evita crearea unor situatii de criza.

Reprezentantii "omnia" mai sustin ca agentii din penitenciare muncesc, in medie, 23 de ani in conditii similare in care un detinut sta, in medie, 3 ani si 8 luni.

Actiuni de protest vor fi organizate, luni, in penitenciarele Ploiesti, Focsani, Tichilesti, Drobeta-Turnu Severin si Baia Mare. In cazul in care oficialii din Ministerul Justitiei nu raspund revendicarilor, reprezentantii sindicatului "Omnia" spun ca protestele vor continua in urmatoarele doua saptamani.

"Ulterior, in functie de raspunsul autoritatilor, este planificat un mare miting in fata Ministerului Justitiei, unde sunt asteptati 2.000 de angajati in uniforma”, mai spun sindicalistii.

Sindicalistii din Administratia Nationala a Penitenciarelor au declansat actiuni de protest in mai multe penitenciare. Astfel, au avut loc proteste in penitenciarele din Gherla, Craiova, Poarta Alba, Giurgiu, Codlea, Targu Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Bucuresti, Barcea Mare (Hunedoara) si Tulcea.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, s-a intalnit, luni, la Penitenciarul Gherla cu reprezentantii sindicalistilor din Administratia Penitenciarelor, care i-au prezentat cererile lor legate de plata orelor suplimentare, de lipsa de personal si de diferentele salariale din sistem.

In urma discutiilor, ministrul Pruna a declarat ca este ”regretabil” ca in Romania se adopta legi inainte de a se stabili daca exista resurse umane si financiare, dand insa asigurari ca va discuta cu ministrii Muncii si Finantelor pentru a rezolva cererile protestatarilor cu privire la salarii si la lipsa de personal.

Sindicalistii din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) au acuzat ca Raluca Pruna este ”un ministru foarte agresiv” si spun ca aceasta este ”indreptata exclusiv catre problemele detinutilor”.

Sursa foto: OFFFSTOCK/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri