Comisia juridica a Senatului a adoptat, marti, un raport favorabil la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 24/2016, cu amendamentul ca persoanele private de libertate primesc pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie o reducere de 20 de zile, nu doar 20 de zile indiferent de numarul acestora.

Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat, in cadrul dezbaterilor din comisie, ca prevederea din Ordonanta potrivit careia un condamnat poate primi o reducere a pedepsei de doar 20 de zile, indiferent de numarul de lucrari publicate, este nedreapta.

”Eu nu spun ca pentru o lucrare cu adevarat stiintifica se transpira cu sange, ceea ce se si face, dar nici nu pot sa cad in extrema ordonantei sa spun: 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat dupa gratii si a scris cinci lucrari. Nu se poate. Este o nedreptate ce face ordonanta. De aceea facem un compromis. Dupa parerea mea e putin, dar e parerea mea. Cel putin 20 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica”, a spus Ioan Chelaru.

La randul sau, presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc (PNL), a spus ca nu este de acord ca cineva care munceste mai mult sa primeasca aceeasi reducere a pedepsei ca unul care a muncit mai putin. ”Cred ca nici in cazul asta nu putem sa-i uniformizam pe toti”, a sustinut Boboc.

Citeste si:

Comisia juridica a adoptat, in urma discutiilor, un amendament care prevede ca, pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa sau inventie realizata, se acorda o reducere de 20 de zile, si nu 20 de zile, reducere a pedepsei, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice scrise, asa cum era stipulat in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 24/2016.

Amendamentul a fost aprobat de comisie cu unanimitate de voturi. Guvernul a elaborat in luna iunie o Ordonanta de urgenta care prevede ca, in cazul elaborarii si publicarii de lucrari stiintifice sau inventii si inovatii brevetate de catre o persoana condamnata la o pedeapsa privativa de libertate, se considera maximum 20 de zile executate pe intreaga durata a pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite.

Beneficiul acordat detinutilor este valabil indiferent de numarul de lucrari publicate, fata de reglementarile anterioare, care le deduceau din pedeapsa cate 30 de zile pentru fiecare lucrare publicata.

Sursa foto: sakhorn, Shutterstock