Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) va continua procesul de simplificare a Declaratiei 088, concomitent cu informatizarea ANAF care va permite agentiei sa preia de la alte institutii ale statului informatii pe care le cere in prezent prin formularul respectiv. Declaratia 088 va mai da, insa, batai de cap “2-3 ani”, a declarat presedintele ANAF, Dragos Doros.

"ANAF a modificat formularul 088. Acum are mai putine documente de depus, are mai putine intrebari, dar asa cum am mai spus are aceleasi informatii pe care le avea si inainte. Efortul pe care l-a facut ANAF in modificarea acestui formular a fost ca ce ceream de la contribuabilii care depuneau formularul inainte acum ne-am straduit, si nu a fost usor si mai trebuie, sa obtinem aceste documente de la institutiile emitente. Am inceput cu cazierul fiscal, pe care il elibera tot ANAF, apoi ne-am cuplat cu evidenta Revisal, cu Registrul Comertului si asa mai departe. Mai sunt institutii cu care trebuie sa colaboram in sensul asta”, a declarat Dragos Doros la conferinta Relatia cu autoritatile fiscale: confruntare sau colaborare, organizata de Deloitte.

Declaratia 088 este o declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA.

Acest tip de "filtru" la intrarea in regimul de TVA exista si in alte tari din Europa, sub diverse forme, a spus el.

“Acesta este (in alte tari, n.r.) mai putin deranjant pentru contribuabili pentru ca intr-un stat in care aceasta baza de date institutionala este coroborata in totalitate, cantitatea mare de informatii de care are nevoie formularul 088 se obtine din aceasta baza mare de date. Si atunci la contribuabil nu mai ajunge decat informatia suplimentara sau interviurile pe situatii dedicate. Dar filtrul asta exista”, a spus presedintele ANAF.

ANAF a modificat Declaratia 088, dupa ce mediul de afaceri si firmele de consultanta au semnalat repetat ca volumul de informatii cerut este foarte mare. Cea mai recenta modificare la Declaratia 088 a presupus reducerea semnificativa a numarului de intrebari si de documente care trebuie anexate, insa consultantii au afirmat ca volumul acestora ramane inca foarte ridicat.

“Parerea mea este ca inca 2-3 ani o sa ne mai dea batai de cap. Dar asa cum l-am modificat in vara asta si devine mai simplu, el o sa se simplifice pe masura ce informatia de care are nevoie va fi disponibila”, a declarat Dragos Doros.

Pentru a simplifica Declaratia 088 in continuare, ANAF se conecteaza la bazele de date ale altor institutii, dar foloseste si resurse care se afla la dispozita sa.

“Cum va fi disponibila informatia asta? Prin alte lucruri pe care le facem. In afara de faptul ca ne conectam cu tot mai multe institutii ale statului, din toamna, din noiembrie, intra 394. Pe langa 394 mai sunt si alte documente pe care noi le introducem intr-o baza de date care este de fapt instrumentul nostru de baza, care inseamna analiza de risc”, a spus el.

Sursa foto: companie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri