Doi senatori PSD, Ovidiu Dontu si Titus Colatean, au depus la Senat un proiect de lege ce prevede organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei, care prevede ca cetatenii Romaniei sunt chemati sa isi exprime vointa, prin vot, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii de revizuire, iar cheltuielile pentru organizarea referendumului se va suporta de la bugetul de stat pe anul 2016, cerandu-se procedura de urgenta pentru adoptarea legii in Parlament.

Proiectul de lege depus in data de 3.11.2016 la Senat are trei articole:

Articolul 1: Cetatenii Romaniei sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot, in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii de revizuire, prevazuta la articolul 151 din Constitutie. Data referendumului national se duce la cunostinta publica de catre Guvern, in cel mult trei zile de la intrarea in vigoare a legii prin Monitorul Oficial si prin presa, radio si televiziune, conform News.ro.

Articolul 2 al propunerii legislative prevede ca persoanele care au dreptul sa participe la referendumul national privind revizuirea Constitutiei, modul de desfasurare a campaniei pentru referendum, organizarea si desfasurarea lui, organizarea si atributiile birourilor electorale, faptele care constituie contraventii si infractiuni precum si modul de constatare si sanctionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum si capitolele IV, V si VI din Legea 3/2000. Rezultatul referendumului se stabileste in conformitate cu prevederile articolului 5 si articolului 7 din legea 3/2000.

Articolul 3 din propunerea legislativa mentioneaza ca toate cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei se suporta de la bugetul de stat pe anul 2016. Initiatorii mentioneaza in expunerea de motive ca organizarea referendumului este reglemnetata de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 si articolul 7, rezervate referendumului pentru revzuirea Constitutiei, prevede obligatia stabilirii prin lege a organizarii si defasurarii fiecarui asemenea referendum.

”Totodata, legea nr. 3/2000 obliga ca prin lege speciala sa se stabileasca obiectul si data referendumului national pentru revizuirea Constitutiei, cu respectarea articolului 151 din Constitutie. In vederea aducerii la indeplinire a acestor dispozitii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea si desfasurarea referendumului pentru revizuire”, spun senatorii PSD.

Initiatorii propun ca proiectul de lege sa fie adoptat in procedura de urgenta

Ce prevede legea fundamentala

Citeste si:
Cîțu refuză să facă parte din cabinetul Ciucă:Nu, în acest cabinet...
Florin Cîțu refuză să facă...

Articolul 150 si articolul 151 din Constitutie se refera la initiativa si procedura de revizuire. Astfel, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Miza referendumului

Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, cu unanimitate de voturi, un raport de admitere a initiativei cetatenesti privind modificarea Constitutiei, in sensul redefinirii familiei ca uniune dintre un barbat si o femeie, modificarea legii fundamentale urmand a se face printr-un referendum national.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca votul pentru modificarea Constitutiei in privinta definirii familiei, initiativa care a primit raportul Comisiei juridice din Senat, nu ar trebui dat in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, ci ar trebui sa fie organizat un referendum separat.

Initiativa cetateneasca este semnata de peste 3 milioane de persoane. Alegerile parlamentare vor avea loc in 11 decembrie.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri