8 Noiembrie 2016

Legea care majoreaza salariile din educatie si din sanatate a fost aprobata de Parlament



Camera Deputatilor a adoptat, luni, in calitate de for decizional, legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile in educatie si sanatate, cu 184 de voturi "pentru", conform News.ro.

Anterior, legea a fost adoptata de deputati pe articole, in forma votata de comisiile din Camera Deputatilor.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a sustinut in plen, din partea Guvernului, ca majorarile propuse de Comisia juridica sa fie respinse, astfel incat sa ramana in vigoare forma promovata de Executiv.

Dragos Pislaru spunea ca daca proiectul va trece si de votul final, Guvernul are "datoria" sa se adreseze CCR, pentru ca nu sunt indicate sursele de finantare.

"Asemenea cum am facut in cazul pensiilor speciale, asemenea cum am facut in cazul oricaror masuri care au un impact care nu poate fi suportabil, este de datoria Guvernului sa se adreseze forului care poate decide aceste conflicte intre puterile in stat, sa ni se spuna de catre Curtea Constitutionala daca este sau nu constitutionala sa adopti un astfel de pachet fara sa indici resursele deloc", a spus ministrul.

Pislaru a precizat ca o decizie va fi luata "in cateva zile", daca majorarile sunt adoptate luni de Parlament.

Conform unui document de lucru, aplicarea modificarilor decise de comisiile de specialitate determina cresteri salariale care, in cazul unui director de unitate de asistenta sociala pot ajunge pana la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, in cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, in timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar in aceeasi unitate nivelul cresterii este de 6%, ceea ce reprezinta mai putin de 100 de lei.

In cazul unui director de program de rezidentiat, cresterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substatie la serviciul de ambulanta ar creste cu 10%. Cel mai mare impact bugetar al modificarilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educatie si din sanatate, de 2,9 miliarde de lei, il au majorarile cu o medie de 15% ale salariilor de baza pentru personalul din sanatate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) si pentru personalul din invatamant, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).

Pe locul al treilea ca impact bugetar se afla sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sanatate si asistenta sociala, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat.
Conform unui document obtinut de News.ro, decizia comisiilor implica si majorarea salariilor de baza pentru personalul din asistenta sociala, in medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei.

Pe cale de consecinta, aceasta decizie va genera si modificari ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurari de sanatate judetene si din cadrul directiilor judetene de sanatate publica, salarii care reprezinta 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ceea ce inseamna costuri de 231,27, milioane de lei.

Decizia parlamentarilor implica si stabilirea salariilor pentru personalul din cadrul Agentiei Romane de Salvare de Vieti Omenesti pe Mare, care vor fi similare drepturilor salariale ale personalului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, iar impactul bugetar va fi de 2,25 milioane de lei, conform documentului citat.



Citeste si