Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in sanatate si educatie. Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna oridce guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

El a subliniat ca sesizarea vizeaza legea de aprobare a Ordonantei, astfel ca, orice decide Curtea, OUG ramane in vigoare si se aplica. Premierul a spus ca nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta, a amendamentelor, in comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar, conform News.ro

Ciolos a mai sustinut ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscale, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri nu se mai adopta acte normative legate de salarii. Premierul a precizat ca legea spune ca institutiile publice nu adopta astfel de acte normative, iar Parlamentul este institutie publica.

In opinia lui Ciolos, daca se dorea ca legea sa fie aplicabila, se respecta principiul bicameralismului, care spune ca daca o lege este votata cu modificari fundamentale la o Camera, se intoarce la camera initiala.

"Legea a trecut de Senat fara nicio modificare si a fost modificata substantial in Camera Deputatilor, fara ca Senatul sa fie consultat si sa se ceara votul pe acele amendamente", a spus seful Executivului.

Ciolos a tinut sa precizeze ca nu discuta de cvorum, fiindca "e treaba parlamentului sa decida daca a fost cvorum sau nu. Un alt argument al premieurlui a fost acela ca OUG e in Parlament de cateva luni de zile si ar fi fost timp pentru o dezbatere reala si "pentru a veni cu argumente consistente si inatacabile".

"Aceasta lege, asa cum a fost votata, afecteaza niste principui pe care Guvernul si-a bazat modificarile salariale. Ea adanceste inechitatile salariale pe care am incercat sa le corectam (...) Guvernul nu contesta nevoie de ajustare a salariilor in sectorul bugetar, dar, dincolo de mariri, este esentiala corectarea unor inechitati carepersita de ani de zile si care au fost adancite tocmai de acest mod de abordare pe picior", a apreciat Ciolos.

Conform premierului, acesta "abordare populista a politicii salariale periciliteaza foarte mult posibilitate adoptarii si aplicarii in perioada urmatoare a unei legi a salarizarii unitare".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri