Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care permite ca bunurile confiscate aflate in proprietatea privata a statului sa poata fi oferite, cu titlu gratuit, in administrarea autoritatilor si institutiilor publice, in functie de necesitati, prin hotarare a Guvernului.

Legea a fost initiata de senatorul PSD Liviu Pop, dupa ce Curtea Constitutionala a respins, in decembrie 2015, o OUG emisa de Guvernul Ponta cu prevederi similare. Curtea a decis ca OUG contine prevederi constitutionale, insa nu se sustinea argumentul urgentei, astfel incat Executivul nu era abilitat sa ia aceste masuri prin Ordonanta, conform News.ro.

Legea promulgata luni prevede ca bunurile imobile intrate, prin confiscare, in cadrul procesului penal, in proprietatea privata a statului pot fi transmise cu titlu gratuit in domeniul public al statului si in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale, altor institutii publice de interes national sau a regiilor autonome, prin hotarare a Guvernului, initiata de MFP, la propunerea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Acest act vine in completarea prevederile OG 14/2007, care prevede modul si conditiile de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului. OG 14/2007 stabileste conditii pentru toate tipurile de bunuri - atat mobile, cat si imobile - concentrandu-se pe valorificarea lor in special prin licitatie.

Legea promulgata ofera conditiile specifice pentru valorificarea bunurilor imobile pentru uzul altor institutii publice. Pentru ca bunurile sa poata fi transmise, este nevoie de o cerere motivata din partea institutiei beneficiare, care nu poate folosi cladirile decat ca sedii principale sau secundare.

Criteriile care vor fi luate in calcul pentru aprobarea cererii sunt lipsa spatiului cu destinatie de sediu, necesitatea extinderii actualului sediu, amplasarea imobilului, suprafata, starea tehnica, destinatia actuala, data primirii solicitarii, situatia financiara a solicitantului si eventualul impact asupra bugetului de stat.

Legea a fost depusa in februarie 2016 in Senat, insa a fost lasata nediscutata pana in septembrie, cand a trecut prin proceduri in ambele Camere, fiind adoptata pe 25 octombrie.

Sursa foto: Shutterstock/ weRpix

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri