Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea privind reducerea ripisei alimentare, care prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum si impune sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru agentii economici care incalca prevederile acestui act normativ.

Legea a fost adoptata de Parlament pe 18 octombrie. Proiectul de lege a fost initiat de un grup de 52 de deputati PNL, UDMR, minoritati si neafiliati si a primit un raport de admitere cu amendamente din partea comisiei de industrii, conform News.ro.

Propunerea legislativa a fost respinsa initial de Senat, dar adoptata de Camera Deputatilor. Guvernul a sustinut adoptarea de masuri pentru diminuarea risipei alimentare, cu luarea in considerare a observatiilor transmise pe acest proiect.

Legea stabileste definitia risipei alimentare ca situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman si din princina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare.

Potrivit legii, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda actiuni de prevenire a ripisei de alimente, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea produselor.

In plus, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie sa ia masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate la vanzare, conform legislatiei in vigoare si sa transfere alimentele, prin donare, sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate in aproape de data expirarii, catre intitati inregistrate la ANSVSA, cu oblligatia respectarii prevederilor legale privind conditiile de igiena, temperatura, in timpul depozitarii, precum si etichetarea corespunzatoare.

Proiectul mai prevede ca o serie de subproduse nedestinate consumului uman va fi directionate catre consumul animal. In plus, produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate in compost sau biogaz.

Potrivit legii, agentii economici care nu respecta prevederile legii risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei pentru microintreprinderi, de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri, si de la 6.000 la 10.000 de lei pentru intreprinderi mari.

Autoritatile, impreuna cu Ministerul Agriculturii, au la dispozitie 6 luni de la data publicarii legii pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri