Ioan Bendei este acuzat de date de mita si spalare de bani, infractiuni savarsite in perioada in care era administrator al SC RCS&RDS, potrivit News.ro. De asemenea, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor ce apartin societatilor comerciale BODU SRL (pana la concurenta sumei de 16.771.659 lei) si RCS & RDS SA (pana la concurenta sumei de 13.714.414 lei).

La inceputul lunii mai, procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de Dumitru Dragomir, la data faptelor presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Ioan Bendei, la data faptelor administrator al SC RCS-RDS, Alexandru Oprea, fost director general si presedintele consiliului de administratie al companiei de televiziune prin cablu, Mihai Dinei, fost coordonator al activitatii juridice companiei de televiziune, Florin Bogdan Badita, administrator al SC Bodu SRL si Bogdan Dumitru Dragomir, asociat unic al SC Bodu SRL.

Potrivit DNA, in perioada aprilie 2009 - mai 2011, Dumitru Dragomir, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei, administrator al SC RCS-RDS, “in scopul atat de a indeplini, cat si de a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu precum si de a indeplini acte contrare acestora”, se preciza intr-un comunicat al DNA.

Banii au fost primiti de Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, incheiat la data de 8 aprilie 2008 intre LPF si consortiul constituit din doua societati comerciale, printre care si societatea administrata de Ioan Bendei.

Aceasta suma de bani a fost disimulata ulterior, sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune incheiat intre SC Bodu SRL (controlata de Dumitru Dragomir) si compania de televiziune prin cablu.

Procurorii mai aratau ca in cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I „PARTENER”, in sezoanele competitionale 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011.

Citeste si:

In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, RCS-RDS a fost declarat castigator, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 de euro (inclusiv TVA). In cursul anului 2009, in contextul crizei economice, societatea d ecablu si televiziune a solicitat LPF acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase. “In aceste imprejurari, Dumitru Dragomir, urmarindu-si interesul personal, intrevazut din iminenta neindeplinire a obligatiilor contractuale ale consortiului, a solicitat reprezentantilor companiei de televiziune prin cablu sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe Dragomir sa sustina interesele RCS- RDS la nivelul LPF, in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, intre societatea controlata de presedintele Ligii, reprezentata de Florin Bogdan Badita si compania administrata de Ioan Bendei Ioan s-a incheiat un contract de asociere in participatiune”, mai aratat procurorii DNA.

In baza acestui contract, in perioada 18 aufust 2009 – 10 mai 2011, compania de televiziune prin cablu a platit SC Bodu SRL, in 27 de transe, suma de 3.100.000 de euro, adica 13.059.290 de lei. In perioada 2015-2016, partile implicate in incheierea contractului de asociere in participatiune, au actionat pentru „spalarea” si „curatarea” sa de caracterul infractional, in scopul disimularii originii ilicite a acestuia.

Astfel, intre cele trei societati comerciale au fost incheiate mai multe contracte, partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro, platita in conditiile de mai sus.

Aceste operatiuni, care s-au derulat pana in anul 2016, au condus in final la cumpararea de catre RCS- RDS a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

De asemenea, in 17 mai DNA a anuntat ca in acest caz este urmarit penal, pentru spalare de bani, si directorul general al companiei Serghei Bulgac. De asemenea, este inceputa urmarirea penala si impotriva RCS & RDS si a altor doua firme.

Sursa foto: Wolfgang Zwanzger / Shutterstock