16 Octombrie 2017

Modificarile pe Justitie, trimise la Parlament ca initiativa legislativa, nu ca proiect al Guvernului



Colalitia de guvernare a decis ca legile Justitiei sa fie modificate prin initiativa legislativa asumata de parlamentarii PSD - ALDE si sa nu mai astepte ca pachetul sa fie asumat de Guvern si abia apoi trimis Legislativului pentru dezbatere.

Coalitia PSD-ALDE a decis ca modificarile legilor Justitiei sa fie adoptate de Parlament pana la finalul anului, potrivit News.ro.

Si premierul Mihai Tudose a declarat, luni seara, ca, in opinia sa, legile Justitiei ar trebui trimise direct Parlamentului, pentru consultari si dezbateri in comisii. "Ca sa nu ne mai chinuim, eu cred ca legile Justitiei ar trebui duse direct la Parlament, sa faca consultari, sa se duca in Comisii", a afirmat Tudose.

In ceea ce priveste Inspectia Judiciara, premierul a spus ca este necesara o dubla subordonare.

"In mod normal, Inspectia Juridica ar trebui sa fie un organism independent. Numai ca cine ii numeste? Si atunci, poate aparea subordonarea. Poate veni cineva cu o solutie. Trebuie si un anumit control apoi - daca oamenii aia superbi care sunt pusi o iau razna? O solutie.... am vorbit cu domnul Toader sa incercam sa imaginam o dubla cheie, sa nu fie doar mana cuiva, ci si a altcuiva, iar daca ambele decid ca lucrurile au luat-o razna, sa poata interveni. Teoretic, inca legile justitiei nu sunt la Guvern, asteapta niste avize, Comisia de la Venetia se intruneste parca abia prin decembrie, poate atunci Parlamentul si-o asuma", a afirmat premierul.

Toader: Inspectia Judiciara sa se afle sub controlul Consiliului de Management Strategic, coordonat de ministrul Justitiei

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, ca va propune ca Inspectia Judiciara sa se afle sub controlul Consiliului de Management Strategic, format si coordonat de ministrul Justitiei.

„Nu voi decide eu, eu doar propun, dar cel mai curand probabil voi propune ca Inspectia Judiciara sa se afle sub controlul Consiliului de Management Strategic, Consiliu format si coordonat de catre ministrul Justitiei, dar din care fac parte procurorul general al republicii, presedintele Inaltei Curti, presedintele CSM”, a declarat minsitrul Justitiei.

El spune ca Inspectia Judiciara nu va fi politizata in acest fel, ci ii va fi sporita independenta si autonomia.

„Cu vot deliberativ, egal, cei patru, care sunt membri acum ai Consiliului de Management Strategic, au vot egal, vor decide si Inspectia Judiciara nu va fi politizata, ii vom spori independenta, autonomia”, a spus Tudorel Toader.

Una dintre modificarile cel mai contestate din proiectul legilor Justitiei a fost cea legata de trecerea Inspectiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justitiei.



Citeste si