Una dintre modificarile aduse Codului Fiscal incepand cu 2018 este extinderea regimului de impozitare al veniturilor microintreprinderilor, in sensul ca orice persoana juridica romana care la data de 31 decembrie 2017 a realizat venituri ce nu au depasit echivalentul in lei a sumei de 1 milion de euro, va fi inclusa in categoria microintreprinderilor si va fi subiect regimului specific de impozitare incepand cu 1 ianuarie 2018.

Material realizat de Lucian Dumitru – Senior Tax Manager Mazars Romania si Lucian DeMezzo, Tax Manager Mazars Romania

Odata cu intrarea in vigoare a noilor modificari, vor fi abrogate conditiile cu privire la posibilitatea de a opta pentru aplicarea regulilor privind impozitul pe profit in cazul in care persoana juridica detine un capital social de cel putin 10.000 de euro. De asemenea, pentru incadrarea in regimul microintreprinderilor va fi abrogata si conditia privind limitarea veniturilor din consultanta si management la nu mai mult de 20% din veniturile totale.

Astfel, societatile cu venituri anuale mai mici de 1 milion de euro, indiferent de industria din care fac parte, vor ajunge in ipostaza de a aplica impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 1 ianuarie 2018, in cota de 1% daca persoana juridica are cel putin un salariat, respectiv de 3% daca nu are nici un salariat.

Consideram ca exista un impact general pozitiv pentru investitori, cu mentiunea ca sunt si anumite aspecte limitative.

Cine castiga?

Noile modificari vor aduce un avantaj investitorilor care detin afaceri cu profituri anuale mai mari de 6,25% raportat la veniturile totale obtinute.

Potrivit analizei noastre, de exemplu, o persoana juridica romana ce indeplineste conditiile pentru a fi considerata microintreprindere si care ar avea venituri totale in anul 2018 de 700.000 de euro ( sub pragul maxim de 1 milion de euro), ar urma sa aplice rata de impozit de 1% din veniturile obtinute si expres mentionate de legislatia fiscala (presupunand ca are cel putin un salariat), inregistrand astfel un impozit efectiv datorat de 7.000 de euro. Prin comparatie cu regimul impozitului pe profit, pentru a plati un impozit egal, aceleasi venituri ar trebui sa genereze un profit impozabil de maximum 43.750 de euro, luand in considerare aplicarea cotei de 16%.

In concluzie, orice societate indiferent de sectorul in care activeaza si care genereaza profituri mai mari de 6,25% din veniturile obtinute, acestea din urma fiind situate sub pragul de 1.000.000 de euro, va beneficia de trecerea la regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, in sensul scaderii impozitul efectiv datorat.

Cine are de pierdut?

Pierderile fiscale nu vor mai putea fi inregistrate si reportate in cazul aplicarii acestui regim de impozitare. Aceasta implicatie poate avea efecte negative pentru dezvoltatorii imobiliari, de exemplu, care inregistreaza pierderi fiscale in perioada de dezvoltare a proiectelor imobiliare, deoarece acestea nu vor mai putea fi reportate pana la momentul in care proiectul devine operational si generator de profit fiscal.

Astfel, dezvoltatorii imobiliari trebuie sa gaseasca solutii si sa-si modifice modelul de afaceri ca urmare a imposibilitatii reportarii si utilizarii pierderilor fiscale din perioada de dezvoltare a proiectelor.

Platile de dividende

In ceea ce priveste impactul regimului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor asupra distribuirii de dividende, observam urmatoarele aspecte:

• Sunt considerate venituri neimpozabile dividendele platite de catre o microintreprindere catre o persoana juridica romana platitoare de impozit pe profit;
• Sunt considerate venituri impozabile la nivelul unei persoane juridice romane platitoare de impozit pe profit dividendele primite de la o persoana juridica nerezidenta neplatitoare de impozit pe profit in conformitate cu legislatia din tara de rezidenta membra UE, deoarece astfel de venituri nu intra sub incidenta exceptiei de impunere prevazuta de Directiva 2011/96/UE si implementata in legislatia domestica la Titlul II, in baza faptului ca entitatea nerezidenta care achita dividendele nu este platitoare de impozit pe profit.

Se poate considera ca legislatia romaneasca diferentiaza tratamentul fiscal pentru acelasi tip de venit atunci cand vorbim de doua categorii de platitori – un rezident si un nerezident - ambii neplatitori de impozit pe profit in intelesul Directivei 2011/96/UE; caz ce poate fi interpretat ca discriminatoriu pentru societatile de holding romanesti.

Mai mult, trebuie avut in vedere ca platile de dividende facute de microintreprinderi catre actionari nerezidenti vor fi subiect de impozit cu retinere la sursa in Romania si impozitate cu 5% potrivit regulilor din Romania, deoarece nici in acest caz nu se poate aplica scutirea de la impozit asa cum a fost transpusa de directiva europeana in materie, avand in vedere ca persoana juridica romana platitoare de dividende nu intra sub incidenta regulilor de impozitare privind impozitul pe profit.

Astfel, consideram necesara implementarea in legislatia fiscala a optionalitatii impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri