Romania se situeaza pentru al patrulea an consecutiv pe primul loc in topul regional al modificarilor legislative, cu peste un sfert din totalul de legi adoptate intre 1 august 2016 – 1 august 2017 in sase tari din Europa Centrala si de Est (ECE). Mai mult, tara noastra inregistreaza de departe cel mai mare procent de legi adoptate prin procedura extraordinara (49%), de cinci ori mai mare decat urmatorul clasat, Slovacia (9,5%).

Conform raportului Grayling AcTrend 2017, elaborat pentru Bulgaria, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia si Ungaria, in perioada mentionata, in tara noastra au fost modificate 280 de legi, din cele 1040 la nivelul regiunii. Clasamentul se mentine neschimbat fata de ultimii doi ani, cu Polonia (220 de legi) pe locul al doilea, urmata de Ungaria (200 de legi).

In plus, la nivelul ECE, 17,7% din modificarile legislative cu impact asupra activitatii companiilor au fost adoptate prin procedura extraordinara, in usoara scadere fata de anul trecut. Contrar tendintei regionale, in Romania s-a inregistrat o usoara crestere (54,7% fata de 51,6% in 2015/2016), dupa scaderea din perioada 2015/2016.

Domeniile cele mai afectate de modificari legislative

Comparativ cu anul trecut, rezultatele cercetarii arata o scadere moderata, cu 5,3%, a numarului total de legi adoptate la nivel regional, respectiv 1040 de modificari legislative adoptate in cele sase tari din ECE in decursul celor 12 luni. Numarul legilor adoptate a scazut dupa ce, timp de trei ani consecutiv, a inregistrat o crestere constanta. Romania se mentine pentru al patrulea an consecutiv pe prima pozitie, inregistrand o scadere fata de anul trecut usor peste media regiunii (6,3%). Fata de perioada 2013/2014, numarul legilor adoptate in Romania a crescut cu 9%.

Aproape jumatate (45%) din legile adoptate (468 din 1040) au avut un impact direct asupra companiilor, in timp ce mai bine de o treime dintre acestea au afectat mediul de afaceri in general (36% din 468 de legi). Spre deosebire de anii anteriori, cand sectorul financiar a fost cel mai reglementat domeniu, in 2016-2017 majoritatea legilor adoptate cu impact asupra companiilor au afectat sectorul serviciilor (14%), agricultura (12%) si sanatatea (11%), in vreme ce sectorul financiar a cazut pe pozitia a patra (10%). La nivel de regiune, sectoarele cel mai putin afectate au fost IT&C si sectorul energetic.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

In Romania, din totalul de 280 de legi, peste jumatate (157) au avut impact asupra altor domenii decat cel al afacerilor: educatie, cultura, social, administratie, justitie, etc., 123 de legi au afectat direct companiile, iar aproape jumatate dintre acestea (50) au avut impact asupra mediului de afaceri in general (legi referitoare la bugetul statului, codul fiscal, concurenta, achizitii publice, etc). Ca si la nivel de regiune, cele mai afectate sectoare au fost serviciile, agricultura, sanatatea, sectorul financiar, industria, energia, sectorul IT&C.

Trei din patru legi au fost initiate de guverne

Ca si in anii precedenti, cea mai mare parte a legilor au fost initiate de guverne (76,7% fata de 72,2% in 2015/2016). Pe de alta parte, comparativ cu anul trecut, cei mai productivi parlamentari au fost cei din Romania (36%) si Bulgaria (26%), in timp ce Polonia a inregistrat o scadere remarcabila (-30%), valul de modificari legislative care a marcat anul trecut atenuandu-se dupa alegeri. In Romania, numarul legilor initiate de parlamentari cu impact asupra afacerilor a crescut pentru al treilea an consecutiv, dublandu-se fata de perioada 2013/2014.

Pe de alta parte, interesul mass-media fata de legile nou adoptate a scazut la 33,1%, de la 48,5% anul trecut. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Slovacia (42%) si Polonia (28%). Singura crestere semnificativa (+27%) a fost constatata in Cehia, unde 2017 este an electoral, perioada in care mass-media este de regula mai interesata de stirile de natura politica.

Citeste si:
Legile privind interventia politistilor se schimba de astazi
Legile privind interventia...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Directoarea financiar-contabilă la Institutul Fundeni, acuzată de luare de mită
Setari Cookie-uri