Fostul ministru Vlad Voiculescu il acuza pe actualul ministru al Sanatatii, Florian Bodog, ca vrea sa legifereze modul discretionar in care medicul Mihai Lucan isi alegea pacientii pentru transplant. Voiculescu a scris pe Facebook ca alocarea devine in mod legal privilegiul sefului echipei chirurgicale, care va avea "drept de viata si de moarte" asupra pacientilor sai, fara sa fie tinut de absolut nicio regula.

Vlad Voiculescu sustine ca proiectul de lege initiat de Ministerul Sanatatii vrea ca alocarea organelor sa fie decizia sefului echipei chirurgicale, in timp ce in alte state europene procesul este unul transparent, desfasurat prin intermediul unui mediator international. Vezi postarea integrala mai jos.

"In timp ce o tara intreaga este oripilata de faradelegile domnului Lucan, de modul in care viata pacientilor depindea de toanele si de pofta de imbogatire a acestuia, domnul Bodog, ministrul Sanatatii de mai bine de 12 luni, nu doar ca nu ia nicio masura pentru a opri abuzurile si crimele... dar face exact pe dos!

Conform noii propuneri de Lege privind transplantul uman propusa de echipa domnului Bodog si de echipa Zota-Deac de la ANT, FARADELEGEA DEVINE LEGE!!!

  • CUM SE FACE ALOCAREA ORGANELOR IN LUMEA PSD-ALDE

Alocarea devine in mod legal privilegiul sefului echipei chirurgicale… care va avea, de data asta cu legea in mana, drept de viata si de moarte asupra pacientilor sai, fara sa fie tinut de absolut nicio regula.

Propunerea legislativa este aici.

Formularea exacta:

"Art. 57, alin. (2) Alegerea receptorului apartine sefului echipei chirurgicale care efectueaza procedura de transplant uman, dupa consultarea cu ceilalti specialisti implicati."

  • CUM SE FACE ALOCAREA ORGANELOR IN LUMEA CIVILIZATA

Sa luam modelul Eurotransplant - organizatia internationala in care Romania a fost invitata in repetate randuri, invitatie refuzata de tot atatea ori de sefii transplantului de la noi.

De indata ce un donator devine disponibil in zona Eurotransplant, laboratorul cel mai apropiat determina grupa de sange al donatorului si caracteristicile tesutului.

Toate informatiile relevante (medicale) despre donator, precum si informatii despre organele specifice sunt transferate in baza de date Eurotransplant. Eurotransplant genereaza o lista de potrivire pentru fiecare organ. Lista de potriviri este generata de un algoritm computerizat care ia in considerare toate criteriile medicale si etice.

Sistemul de alocare este:
1. OBIECTIV: lista de alocare este aceeasi, indiferent de biroul care face alocarea
2. REPRODUCTIBIL: aceeasi intrebare va duce intotdeauna la acelasi raspuns
3. TRANSPARENT: fiecare etapa a procesului este transparenta
4. VALID: sistemul se bazeaza pe criterii medicale si etice, care sunt sustinute prin consens in cadrul comunitatii de transplant.

Alocarea se bazeaza pe doua principii generale:
1. Rezultatul asteptat
2. Urgenta (determinata de experti intr-un mod obiectiv si transparent)

REGULA GENERALA: toate organele de la donator dintr-un stat membru Eurotransplant vor fi transplantate in acea tara daca exista receptori compatibili. Doar in cazul in care nu exista receptor compatibil in acea tara, organele sunt directionate catre centre de transplant din alte state member Eurotransplant", a scris Voiculescu pe Facebook.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri