Ion Iliescu s-a prezentat marti la Parchetul General, unde a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta ca pe numele lui a fost inceputa urmarirea penala in dosarul „Revolutiei” pentru savarsirea infractiunii contra umanitatii, scrie Digi24. Later edit: Urmarirea penala a fost extinsa.

Later edit: Urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu a fost extinsa. Parchet: A acceptat masuri militare, unele cu caracter diversionist. Ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, insa nu a facut-o.

Procurorii au decis, in dosarul "Revolutiei", extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii in cazul fostului presedinte Ion Iliescu, pentru care nu este necesara indeplinirea unei conditii prealabile de autorizare, anunta Ministerul Public. Procurorii spun ca Ion Iliescu a acceptat si oficializat masuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist si ca, prin exercitarea autoritatii depline, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, insa nu a actionat in acest sens. De asemenea, in acest dosar s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru generalul in rezerva Iosif Rus si amiralul in rezerva Emil (Cico) Dumitrescu.

Ministerul Public a anuntat, marti, ca in dosarul „Revolutiei”, procurorii militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii in cazul generalului locotenent in rezerva Iosif Rus, la data faptelor comandant al Aviatiei Militare si membru al Consiliului Militar Superior si in cazul amiralului in rezerva Emil (Cico) Dumitrescu, la data savarsirii faptelor capitan rang I.

Totodata s-a dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii in cazul lui lui Ion Iliescu, la data faptelor membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN), pentru fapte comise in intervalul 27 – 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesara indeplinirea unei conditii prealabile de autorizare. Pentru faptele comise in intervalul 22 - 27 decembrie 1989 de catre fostul presedinte Ion Iliescu, procurorii militari au solicitat avizul presedintelui Klaus Iohannis.

Procurorii spun ca, in calitate de initiator si coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, in calitate de presedinte al CFSN (care si-a subordonat Consiliul Militar Superior), Ion Iliescu a acceptat si oficializat masuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist.

„Prin exercitarea autoritatii depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, insa nu a actionat in acest sens. Psihoza terorista care a atins cote paroxistice in randul militarilor si civililor inarmati, coroborata cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasari de trupe ale unor unitati militare, ordonate in general pe timpul noptii), au avut drept rezultat numeroase situatii de foc fratricid si de deschidere a focului asupra unor persoane ce nu desfasurau activitati potrivnice miscarii revolutionare”, arata procurorii militari.

Anchetatorii spun ca au dovezi care arata limpede ca a fost vorba mai mult despre lovitura de stat. Declansarea si executarea diversiunii militare din seara zilei de 22 decembrie 89 a fost cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri survenite.


Pe data de 13 aprilie, presedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmarire penala pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.

Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunta ca, in urma administrarii de probe in dosarul „Revolutiei”, concluzia anchetatorilor este ca in decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorul militar Marian Lazar declara atunci ca a existat o diversiune militara incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauza a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri.

In plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panica (emis la data de 21 decembrie 1989, in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu), care a contribuit, alaturi de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piata Palatului si la declansarea protestelor in Bucuresti.

Totodata, procurorii sustineau ca au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu, dar si ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului prezidential.

„Este cert faptul ca diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri survenite. Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformarilor constante, avand consecinte deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii si mijloacelor militare de comunicatii, astfel fiind instaurata la nivel national binecunoscuta psihoza terorista. De asemenea, se contureaza modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinte deosebit de grave. In legatura cu aceeasi diversiune au fost obtinute date care demonstreaza ca in anul 1987 fortele armate ale Romaniei au importat doua tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura tevii, si imitatoare privind desantul de parasutare. Totodata, urmare a probatoriului administrat exista o mai buna intelegere a diversiunii radio-electronice. Totodata, a fost clarificata succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu”, mai declara atunci procurorul Marian Lazar.

In plus, pana la executia celor doi, la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora.

Anchetatorii precizau ca au fost clarificate circumstantele si imprejurarile privind pregatirea judecarii in regim de urgenta a fostului presedinte si a sotiei acestuia, judecarea propriu-zisa, motivatiile reale care au stat la baza acestei actiuni si, mai apoi, executarea sotilor Ceausescu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri