25 Iulie 2018

Cristina Tarcea, sefa ICCJ, il acuza pe Toader ca a pus in miscare "masina manipularii", dupa ce a cerut redactarea hotararilor restante. Masura ar putea grabi sentinta in dosarul lui Dragnea



Presedintele Instantei supreme, Cristina Tarcea, a afirmat marti ca "a venit sezonul la revocari si la Inalta Curte", fiind pusa in miscare "marea masina a manipularii", dupa ce ar fi fost acuzata ca ar fi pus presiuni pe judecatori cand le-a solicitat sa termine de redactat, de motivat hotararile restante, scrie Agerpres. Masura luata de sefa ICCJ ar putea grabi sentinta finala in dosarul lui Liviu Dragnea.

"Se pare ca si dumneavoastra sunteti constienti, nu numai eu, ca a venit sezonul la revocari si la Inalta Curte. Pentru ca politicienii pot sa o faca mai greu in ceea ce priveste un judecator, s-a pus in miscare marea masina a manipularii. Si de ce spun asta? Pentru ca mi se imputa faptul ca am pus presiuni asupra judecatorilor datorita imprejurarii ca i-am rugat ca in timpul vacantei judecatoresti sa termine de redactat, de motivat hotararile restante. Subliniez: hotararile restante. De ce spun ca este o manipulare? La data de 1 martie a fost analizata in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii candidatura fostului presedinte al Sectiei penale pentru a fi reinvestit in functie, iar unul dintre motivele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a respins aceasta candidatura a fost si faptul ca nu a sesizat Inspectia Judiciara pentru redactarea hotararilor restante. Sa inteleg de aici ca CSM a facut o presiune asupra judecatorilor?", a declarat Cristina Tarcea, la intrarea in CSM.

Ea a adaugat ca, recent, Inspectia Judiciara a solicitat tuturor instantelor din tara, inclusiv Inaltei Curti, sa prezinte situatia hotararilor restante. "Sa inteleg de aici ca Inspectia Judiciara a facut presiuni asupra judecatorilor? Exact acelasi lucru l-am facut si eu", a spus Tarcea.

Intrebata daca este o tinta pentru ministrul Justitiei, presedinte Curtii Supreme a raspuns: "Nu cred ca domnul ministru al Justitiei se coboara pana la nivelul meu, sub nicio forma".

Tarcea a adaugat ca intentia sa a fost sa isi exprime cu sinceritate crezul ca intotdeauna elementul politic, factorul politic trebuie sa se tina cat mai departe de autoritatea judecatoreasca. "Daca asta inseamna a face politica, ei bine, fac politica", a explicat ea.

Prima lege a Justitiei promulgata de Iohannis se refera la texte care nu sunt in vigoare: Daca nu se iau masuri, nu va produce efecte

Chestionata daca infiintarea sectiei pentru investigarea magistratilor ar putea deveni un instrument pentru a se inchide gura unor judecatori care isi expun punctul de vedere, Tarcea a precizat ca Legea 304/2004 nu cuprinde dispozitii tranzitorii, actul normativ facand referire la texte din modificarile aduse Legilor 317/2004 si 303/2004, care nu au intrat inca in vigoare, iar daca nu se vor lua masuri organizatorice nu isi poate produce efectele.

La jumatatea lunii iulie, presedintele Inaltei Curti, Cristina Tarcea, a informat intr-un interviu televizat ca le-a cerut tuturor judecatorilor sa profite de vacanta instantelor si sa termine pana la 1 septembrie redactarea motivarilor in dosarele penale, in caz contrar urmand sa sesizeze Inspectia Judiciara.

Duminica trecuta, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca a fost "socat" de afirmatiile Cristinei Tarcea, "cu presiune clara asupra judecatorilor".



Citeste si