3 August 2018

Ministrul Justitiei anunta ca va propune OUG prin care sa poata fi revizuite condamnarile in baza protocoalelor si interceptarilor nelegale



Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri seara, la Antena 3, ca va propune in Guvern adoptarea unei ordonante de urgenta, care sa dea posibilitatea celor care au fost condamnati "pe nedrept", in baza protocoalelor secrete sau a unor interceptari nelegale, sa solicite unui judecator revizuirea sentintei, noteaza Agerpres.

"Voi propune doamnei prim-ministru si Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta, care sa modifice revizuirea institutiei de reformare a unei hotarari definitive, in baza art. 453 din procedura penala. Ce inseamna? Sa-i dea celui care are sentimentul ca-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptari nelegale, sa-i dam posibilitatea sa se convinga daca condamnarea lui este dreapta sau nedreapta. Cum? El sa solicite revizuirea hotararii, sa avem un filtru de admisibilitate, un judecator sa deschida dosarul, sa verifice daca X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe baza de interceptari sau protocoale, sa faca o procedura de admisibilitate si, daca nu este vorba de protocol, de interceptare nelegala, ii respinge si ramane hotararea cum a fost. Daca este vorba de protocoale sau interceptari nelegale, sa devina admisibila cererea de revizuire si sa o puna pe circuit pe procedura de reformare. Noi ce facem? Sa cautam o parghie de reformare a unor posibile hotarari netemeinice pronuntate pe interceptari, pe protocoale, este nedrept sa execute pedeapsa. Pe de alta parte, sa-i dam incredere romanului condamnat sau necondamnat ca justitia se infaptuieste asa cum cere Constitutia", a spus Toader.

Tudorel Toader a explicat ca cineva care a fost condamnat definitiv, pe baza unui protocol sau interceptari nelegale, are sansa ca dosarul sa fie vazut de un judecator pentru a spune daca procesul sau poate fi revizuit.

"OUG va dispune posibilitatea oricarui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului ca hotararea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegala sa se apropie de dosar, sa ceara unui judecator sa verifice daca hotararea lui a fost pronuntata pe baza celor doua elemente. Judecator care sa spuna: 'da, admite si trimite cauza spre rejudecare', judecator care sa spuna: 'nu, nu e vorba de interceptari nelegale, protocoale, se respinge'", a adaugat Toader.

Intrebat ce inseamna "interceptarile nelegale", Toader a spus: "Interceptari facute de SRI si folosite de procuror in fapte de drept comun, fapte care nu au legatura cu securitatea, siguranta nationala".

El a explicat ca va propune aceasta ordonanta de urgenta in scurt timp, "dupa ce se termina concediile".



Citeste si