6 August 2018

Tudorel Toader: Luni dimineata, voi solicita de la DNA sa ne comunice daca exista delegari si detasari in functie, precum si situatia exacta a acestora



Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca, luni dimineata, va solicita de la DNA sa se comunice daca exista delegari si detasari in functie ale procurorilor, precum si situatia exacta a acestora.

"Luni dimineata, voi solicita de la DNA sa ne comunice daca exista delegari si detasari in functie, precum si situatia exacta a acestora.Voi solicita sa ne comunice daca au existat situatii in care, la momentul delegarii sau detasarii, nu erau indeplinite conditiile legale. Se va verifica si daca este conforma declaratia unuia dintre procurorii-sefi adjuncti, in sensul ca 'doar 7 sau 8 dintre cei 178 procurori DNA sunt delegati. In DNA nu exista procurori detasati...'!", a scris Tudorel Toader, sambata dimineata, pe pagina sa de Facebook.

In urma cu trei zile, pe 1 august, Tudorel Toader a anuntat ca va propune in Guvern adoptarea unei ordonante de urgenta, care sa dea posibilitatea celor care au fost condamnati "pe nedrept", in baza protocoalelor secrete sau a unor interceptari nelegale, sa solicite unui judecator revizuirea sentintei.

"Voi propune doamnei prim-ministru si Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta, care sa modifice revizuirea institutiei de reformare a unei hotarari definitive, in baza art. 453 din procedura penala. Ce inseamna? Sa-i dea celui care are sentimentul ca-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptari nelegale, sa-i dam posibilitatea sa se convinga daca condamnarea lui este dreapta sau nedreapta. Cum? El sa solicite revizuirea hotararii, sa avem un filtru de admisibilitate, un judecator sa deschida dosarul, sa verifice daca X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe baza de interceptari sau protocoale, sa faca o procedura de admisibilitate si, daca nu este vorba de protocol, de interceptare nelegala, ii respinge si ramane hotararea cum a fost. Daca este vorba de protocoale sau interceptari nelegale, sa devina admisibila cererea de revizuire si sa o puna pe circuit pe procedura de reformare. Noi ce facem? Sa cautam o parghie de reformare a unor posibile hotarari netemeinice pronuntate pe interceptari, pe protocoale, este nedrept sa execute pedeapsa. Pe de alta parte, sa-i dam incredere romanului condamnat sau necondamnat ca justitia se infaptuieste asa cum cere Constitutia", a spus Toader.



Citeste si