Bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) va fi redus - este anuntul pe care l-a facut secretarul general adjunct al Ministerului Justitiei, potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din ANP, Sorin Dumitrascu, dupa o intalnire care a avut loc, luni, cu o delegatie a MJ. In aceasta situatie, se pune sub semnul intrebarii existenta unui fond pentru plata salariilor si continuarea investitiilor, potrivit Agerpres.

"Inedit este faptul ca bugetul ANP va fi redus, este anuntul pe care l-a facut secretarul general adjunct al Ministerului Justitiei. Este deocamdata o propunere, documentele se afla pe site-ul Ministerului Finantelor Publice in transparenta decizionala, este foarte posibil ca Administratia Penitenciarelor sa piarda peste 15 milioane de lei, in acest fel punandu-se sub semnul intrebarii existenta fondului privind plata salariilor pana la sfarsitul anului si continuarea investitiilor", a spus Sorin Dumitrascu.

Se pune sub semnul intrebarii posibilitatea modernizarii sistemului, desi "se striga peste tot ca e nevoie"

El a precizat ca atat ANP, cat si MJ, "desi se striga peste tot ca e nevoie de modernizare", stau foarte prost la cheltuirea fondurilor pentru investitii, ceea ce inseamna ca o sa piarda respectivii bani.

Dumitrascu a sosit in cursul diminetii pentru a discuta cu o comisie a ANP pe tema revendicarilor personalului din penitenciare si a problemelor intampinate in desfasurarea activitatii, iar la iesire a aratat ca nu s-a inregistrat vreun progres de la ultimele discutii avute cu reprezentantii MJ.

"A fost o discutie focusata pe evaluarea progresului de la precedenta intalnire - progresul a fost aproape zero, am avut peste 19 probleme pe care le-am discutat data trecuta, niciuna dintre acestea nu s-a rezolvat, cea mai mare parte au fost prezentate ministrului Justitiei, dar acesta nu a luat o decizie. Am avut probleme legate de conditiile de lucru, probleme legate de salarizare, de pensionare, de natura juridica, probleme legate de modul in care se aplica anumite prevederi legale. Niciuna nu s-a rezolvat, nici cea referitoare la conditiile de lucru, nici la salarizare, nici la pensionare, nici la acele imputerniciri ilegale, spre exemplu, deci nu s-a rezolvat mai nimic", a mai declarat Dumitrascu.

Ce se intampla cu orele suplimentare?

El a precizat ca pentru orele suplimentare se incearca gasirea unei solutii in continuare, dar acelasi lucru s-a incercat si in urma cu o luna, dar practic nu s-a intamplat nimic.

"Discutia despre cei care deja au aceste ore suplimentare, ar fi trebuit sa le primeasca in plata, o parte dintre ele sunt ore suplimentare de care ar fi trebuit sa beneficieze cei care s-au pensionat, noi estimam ca 250.000 dintre aceste ore suplimentare sunt pentru pensionari, nici aici nu s-au gasit solutii si mai sunt cele 750.000 pentru cei care sunt in activitate - iar nu s-au gasit solutii, deci practic discutam la nivel tehnic fara insa a avea un decident. Avem aceste discutii, ele sunt prezentate ministrului, care insa nu ia o decizie si in cazul asta nu simtim ca progresam", a mai spus Dumitrascu.

Proteste in toata tara

In aceste conditii, a adaugat el, vor fi organizate o serie de forme de protest, incepand cu data de 10 august, atat la nivelul Capitalei, cat si in teritoriu.

"Noi suntem deja intr-o serie de procese si le continuam - deci in august, greva japoneza, dupa care avem pichetari de penitenciare, o sa avem greva prin exces de zel si ne vedem si aici la un miting in fata ministerului. Revendicarile noastre sunt clare - sunt legate de plata orelor suplimentare, sunt legate de imbunatatirea conditiilor de lucru, sunt legate de o salarizare corecta si de o pensionare la fel", a explicat Sorin Dumitrascu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri