28 August 2018

Augustin Lazar prezinta documente lamuritoare despre protocoalele incheiate de Ministerul Public si SRI



Augustin Lazar a anuntat ca va face publice, astazi, documente referitoare la protocoalele incheiate de Ministerul Public si SRI, fiind vorba despre corespondenta purtata pe aceasta tema.

Duminica, intr-o declaratie pentru Digi24, acesta spunea ca atat Ministerul Justitiei cat si CSM au fost informate, la momentul respectiv, despre acordul cu serviciul de informatii.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, sambata, pe pagina de Facebook, ca declanseaza procedura legala pentru evaluarea activitatii manageriale desfasurata de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Augustin Lazar.

Lazar: Tema protocoalelor "este falsa"

La scurt timp, Lazar a spus ca a luat act de declansarea procedurii de evaluare si a precizat ca tema protocoalelor ”este falsa”. El a sustinut ca toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului de Justitie, iar saptamana viitoare Ministerul Public va publica toata corespondenta avuta cu aceste institutii.

Ca reactie la aceasta declaratie, Tudorel Toader a postat un mesaj pe Facebook in care spus ca primit doar o copie a protocolului din 2009, din care lipseau ultimele doua pagini, dar nicio referire la protocolul din 2016.

Un protocol incheiat intre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) si Serviciul Roman de Informatii (SRI) in 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seara, de consilierul premierului Viorica Dancila, Darius Valcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea intre cele doua institutii ”pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de catre Augustin Lazar si Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret incheiat la aceeasi data intre Ministerul Public si SRI, privind cooperarea pentru stabilirea conditiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor.

Ministerul Publice a facut precizari vineri in legatura cu cele doua protocoale incheiate in 2016 cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), spunand ca cel care are caracter secret si-a incetat efectele in martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja inceputa, fiind informati atat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si Ministerul Justitiei.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri seara, ca nu mai exista in vigoare niciun protocol care sa aiba legatura cu infaptuirea justitiei in Romania. El a spus ca SRI isi poate indeplini atributiile conform legii si fara aceste protocoale. Hellvig a subliniat ca personal nu are ce sa-si reproseze.



Citeste si