Cu totii stim ce este acela un contract. In fiecare zi auzim de contracte sau avem de-a face cu ele, fie ca este vorba despre contractul cu firma de cablu, cu furnizorul de energie electrica ori gaz, contractul cu operatorul de telefonie mobila ori cel cu firma de salubrizare. Contracte putem avea si cu angajatorul ori salariatul nostru, cu partenerii de afaceri ori cu persoanele carora le-am imprumutat sau ne-au imprumutat bani ori bunuri, cu scoala la care urmam studii ori cu avocatul care ne reprezinta interesele intr-un anumit proces.

Vedem asadar faptul ca orice relatie sociala este reglementata de anumite reguli, scrise sau nescrise, instituite tocmai pentru a predetermina atat drepturile, cat si obligatiile fiecaruia dintre participantii la respectiva relatie sociala, inainte ca aceasta sa inceapa sa-si produca efectele. Conform definitiei data de Codul civil, ”Contractul este acordul de vointe dintre doua sau mai multe persoane, cu intentia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic”, iar conform art.1270 alin.1 Cod Civil, ”Contractul valabil incheiat are putere de lege intre partile contractante”.

Pentru cele mai multe dintre raporturile juridice pe care le avem in fiecare zi nu este necesar sa incheiem un contract scris, pentru alte actiuni insa, de o amploare mai mare, mai complexe sau care se deruleaza pe o perioada mai indelungata de timp, este important, iar uneori suntem obligati chiar, in a incheia un contract in forma scrisa.

In acest moment lucrurile se complica si incep sa apara intrebari de genul ”ce fel de contract trebuie sa inchei?”, ”ce trebuie sa contina contractul pe care il voi incheia?”, ”exista in contract vreo clauza abuziva de natura sa-mi prejudicieze interesele?”, ”cum pot rezilia contractul daca cealalta parte nu-si respecta obligatiile?”, ”pot incheia contractul de unul singur sau e mai bine sa-l inchei in prezenta unui avocat sau a unui notar?”, etc. Toate aceste intrebari au un raspuns, insa in majoritatea situatiilor nu-l putem gasi fara a apela la asistenta unei persoane avizate in acest sens, respectiv a unui avocat specializat in dreptul contractelor. Complexitatea si bogata diversitate a tipurilor de contracte ce pot fi incheiate intre diferitele entitati (persoane fizice, persoane juridice, institutii publice, etc.) determina imposibilitatea incheierii unui astfel de document in deplina siguranta juridica fara aportul pe care doar o persoana cu experienta in acest domeniu il poate aduce in consilierea, asistarea si reprezentarea persoanei ce urmeaza sa incheie contractul.

Clauzele esentiale ale contractului

Desi, dupa cum spuneam anterior, contractele in general pot contine o varietate extrem de mare de clauze, exista un numar relativ bine determinat de prevederi comune tuturor tipurilor de contracte. Aceste clauze, ce pot fi denumite si ”clauze esentiale”, reprezinta fundamentul relatiei contractuale, lipsa oricareia dintre ele conducand la afectarea considerabila a structurii logice a acordului de vointa dintre parti, precum si la imposibilitatea derularii contractului in conformitate cu intentiile partilor sau chiar la vicierea acestora.

Obiectul unui contract trebuie sa fie unul foarte bine definit si determinat, fara a exista posibilitatea interpretarii sale in vreo directie sau alta de catre vreuna dintre partile contractante. Un obiect vag sau ambiguu al unui contract va reprezenta intotdeauna un mar al discordiei intre semnatari, fiecare dintre parti avand tendinta de a-l interpreta intr-un mod care sa-i serveasca cel mai bine interesele. O astfel de situatie va constitui in majoritatea situatiilor calea sigura catre nasterea unor litigii ce vor putea fi solutionate in final doar cu concursul instantelor de judecata.

Pretul contractului si conditiile in care acesta va fi datorat de catre parte, in cazul contractelor ce presupun plata unor bunuri sau servicii sau a celor de imprumut, reprezinta de asemenea un element extrem de important, caruia intotdeauna va trebui sa-i acordam o foarte mare atentie. Stabilirea exacta a cuantumului pretului contractului, precum si a conditiilor ce conduc la exigibilitatea sa in favoarea vanzatorului sau a prestatorului ori a imprumutatorului vor determina o derulare cursiva a raportului dintre parti, fara posibilitatea contestarii de catre beneficiarul bunurilor sau a serviciilor ori a banilor imprumutati a obligatiei de plata pe care o are fata de cel dintii. Totodata, neindeplinirea unei asemenea obligatii va putea fi mai usor constatata de catre o instanta de judecata in cazul unui contract bine facut.

Garantia platii contractului reprezinta o clauza care, chiar daca nu este obligatorie a fi inserata in cuprinsul unui contract, oferta o protectie sporita vanzatorului sau prestatorului in ceea ce priveste incasarea sumei de bani la care este indreptatit conform contractului. Importanta acestei clauze consta in aceea ca, aparte de posibilitatea tragerii la raspundere a partii semnatare a contractului pentru nerespectarea obligatiei contractuale de plata, pot fi constitute ca si garanti si alte persoane, precum fideiusorul sau avalistul. Daca fideiusorul poate fi desemnat direct in cuprinsul contractului ca si garant al platii, avalistul va fi consemnat pe instrumentul de plata, bilet la ordin sau fila CEC, pe care beneficiarul l-a emis in favoarea vanzatorului sau a prestatorului, drept garantie a platii. Aceleasi considerente sunt valabile si in situatia contractului de imprumut.

Clauza penala, respectiv acea clauza ce prevede sanctiunile aplicabile partii contractante ce nu-si respecta obligatiile asumate prin contract, este de asemenea o prevedere ce nu trebuie sa lipseasca din cuprinsul unui astfel de document. Clauzele penale pot prevede mai multe sanctiuni, ce pot fi aplicate individual sau cumulativ, precum datorarea de dobanzi sau penalitati pentru neplata la termen a pretului contractului sau a neindeplinirii obiectului contractului, incetarea livrarilor sau a prestarii serviciilor, datorarea de daune-interese cuantificabile in raport cu prejudiciul cauzat ori chiar suspendarea sau incetarea relatiilor contractuale. In oricare dintre situatii, clauza penala este menita sa protejeze partea careia nu ii sunt respectate drepturile ce decurg din derularea contractului, proportional cu prejudiciul suferit.

Conditiile in care un contract poate fi reziliat de catre oricare dintre parti constituie una dintre cele mai importante prevederi ale acestuia. Nimeni nu-si doreste sa fie obligat sa ramana prins intr-un contract care a devenit neoneros (pagubitor) sau in care cealalta parte nu-si respecta in mod sistematic obligatiile. Tocmai de aceea, trebuie sa acordam o mare atentie prevederilor care definesc si descriu modalitatea de incetare a raporturilor contractuale in astfel de situatii. Clauzele de reziliere ale unui contract trebuie sa fie bine determinate, echitabile in raport cu partile, neabuzive, iar efectele rezilierii sa nu prejudicieze in mod nedrept interesele niciuneia dintre parti.

Finalmente, o alta clauza ce nu poate, din perspectiva noastra, sa lipseasca din cadrul unui contract este aceea privitoare la instanta de judecata competenta sa solutioneze eventualele litigii nascute ca urmare a nerespectarii de catre vreuna dintre parti a obligatiilor sale contractuale. De foarte multe ori, aceasta clauza este tratata superficial sau chiar trecuta cu vederea, insa in momentul in care se ajunge la judecata importanta ei devine extrem de evidenta. Daca in cazul competentei teritoriale a instantei de judecata, aceasta poate fi stabilita concret, la sediul uneia dintre partile contractante, sau alternativ, la alegerea partii ce initiaza actiunea de instanta, in cazul competentei materiale este foarte important de stabilit prin contract daca aceasta va apartine instantelor de drept comun (judecatorie, tribunal, curte de apel, etc.) sau va apartine unei curti de arbitraj. Diferenta intre cele doua situatii consta in principal atat in procedura de judecata, cat si in cuantumul taxelor de trebuie sa fie achitate de catre partea reclamanta, net superioare in cazul judecatii in fata curtii de arbitraj.

Privitor la clauzele esentiale mai sus-amintite pe care un contract, indiferent de natura sa, trebuie sa le cuprinda, reamintim faptul ca este extrem de important ca acestea sa fie tratate cu maximum de atentie, orice omisiune sau neatentie in acest sens putand avea consecinte extrem de nefaste asupra partii in cauza. Tocmai din aceste considerente, este puternic recomandat ca, inaintea semnarii oricarui contract, semnatarii acestuia sa apeleze la asistenta juridica specializata a unui profesionist al dreptului. Un avocat cu experienta in dreptul contractelor va sti intotdeauna sa adapteze contractul pe care urmeaza sa-l semnati necesitatilor dumneavoastra, va analiza cu atentie toate prevederile contractuale si le va modifica sau exclude pe cele care v-ar putea prejudicia interesele, va va atentiona cu privire la eventualele clauze abuzive propuse de catre cealalta parte si va va asista personal la semnarea contractului, inclusiv in fata notarului public, astfel incat acesta sa fie asumat in deplina cunostinta de cauza si in perfecta concordanta cu acordul de vointa al partilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri