Klaus Iohannis trebuie sa promulge vineri Statutul magistratilor, ultima dintre cele trei legi ale justitiei modificate de Parlament. Unul dintre principalele amendamente aduse actului normativ reduce atributiile sefului statului in domeniul numirii sefilor Parchetului General, DNA si DIICOT, scrie Digi24.
Proiectul, contestat in repetate randuri
Initiativa legislativa a fost contestata de mai multe ori la CCR, atat de Klaus Iohannis, cat si de opozitie si Inalta Curte. Dupa ce au fost epuizate toate caile de atac, Iohannis a fost obligat sa cedeze, iar vineri expira termenul impus de lege sefului statului pentru a semna actul normativ.
Care sunt modificarile
Potrivit noilor modificari, presedintele poate refuza o singura data numirea procurorilor de rang inalt.
De asemenea, legea prevede ca magistratii au posibilitatea de a se pensiona anticipat, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, daca au cel putin 20 de ani vechime.
Imediat ce Statul magistratilor va fi promulgat, Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta pe legile justitiei, pentru a le pune in acord cu observatiile Comisiei de la Venetia. Ramane de vazut in ce masura se va face acest lucru.
Pe 13 iulie, reprezentantii Comisiei au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justitiei si au recomandat mentinerea rolului presedintelui Romaniei si al CSM in numirea sau revocarea procurorilor sefi, reconsiderarea infiintarii unei sectii de anchetare a magistratilor, renuntarea la schema de pensionare anticipata a magistratilor, dar si eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor sefi sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile procurorilor.
Sursa foto: Agerpres Foto
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: