Proiectul, contestat in repetate randuri

Initiativa legislativa a fost contestata de mai multe ori la CCR, atat de Klaus Iohannis, cat si de opozitie si Inalta Curte. Dupa ce au fost epuizate toate caile de atac, Iohannis a fost obligat sa cedeze, iar vineri expira termenul impus de lege sefului statului pentru a semna actul normativ.

Care sunt modificarile

Potrivit noilor modificari, presedintele poate refuza o singura data numirea procurorilor de rang inalt.

De asemenea, legea prevede ca magistratii au posibilitatea de a se pensiona anticipat, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, daca au cel putin 20 de ani vechime.

Imediat ce Statul magistratilor va fi promulgat, Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta pe legile justitiei, pentru a le pune in acord cu observatiile Comisiei de la Venetia. Ramane de vazut in ce masura se va face acest lucru.

OUG pe Legile Justitiei ar...
Citeste si: OUG pe Legile Justitiei, adoptata luni la 09:00 in sedinta de Guvern

Pe 13 iulie, reprezentantii Comisiei au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justitiei si au recomandat mentinerea rolului presedintelui Romaniei si al CSM in numirea sau revocarea procurorilor sefi, reconsiderarea infiintarii unei sectii de anchetare a magistratilor, renuntarea la schema de pensionare anticipata a magistratilor, dar si eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor sefi sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile procurorilor.

Sursa foto: Agerpres Foto