Liderul PNL, Ludovic Orban, a transmis joi o scrisoare Comisiei de la Venetia pe tema OUG-ului pe Justitie, cu o zi inainte ca institutia sa se reuneasca pentru a discuta pe marginea modificarilor aduse legilor Justitiei si Codurilor penale din Romania.

Potrivit scrisorii, obtinute de G4Media.ro, liberalii avertizeaza Comisia de la Venetia ca ordonanta de urgenta adoptata luni de Guvern nu preia decat doua dintre recomandarile facute in iulie de Comisie si nu are girul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, liberalii mai atrag atentia ca prin intermediul OUG a fost majorata vechimea necesara pentru procurorii care activeaza la nivelul DNA sau al DIICOT, de la 8 ani la 10 ani, dar si vechimea necesara pentru a ocupa functii de conducere al nivelul Parchetului General, al DNA si DIICOT de la 10 ani la 15 ani.

”Concomitent, sunt instituite alte restrictii suplimentare celor mentionate, care pun sub semnul intrebarii continuarea activitatii procurorilor care lucreaza in prezent la nivelul DNA si DIICOT. In acest sens, la nivelul Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara au fost adoptate norme tranzitorii contradictorii care au generat deplina incertitudine in privinta statutului actualilor procurori in structurile de parchet in care activeaza in prezent. Efectul acestei situatii risca sa fie acela de a invalida cercetari aflate in curs, in cazul in care acestea vor fi continuate”, mai avertizeaza liderul PNL.

In plus, Ludovic Orban atrage atentia si asupra faptului ca ordonanta de urgenta prevede ca un numar semnificativ de procurori va trebui sa se retraga de la DIICOT, DNA sau Parchetul General intrucat nu indeplinesc noile conditii prevazute de lege pentru a functiona in cadrul acestor parchete. "Atragem atentia cu privire la riscul real de blocare a activitatii judiciare la nivelul parchetelor mentionate”, subliniaza Ludovic Orban.

Citeste si:
Ce spune un fost sef ANAF despre informatizarea institutiei
Fost sef ANAF, despre...

Ordonanta de Urgenta consolideaza, si nu restrange, mai spune liderul PNL, autoritatea politica a Ministrului Justitiei asupra procurorilor din Romania, intrucat Ministrul Justitiei devine unicul actor extern sistemului judiciar care poate sesiza Inspectia Judiciara si poate declansa actiunea disciplinara impotriva procurorilor.

Citeste aici scrisoarea integrala transmisa de Ludovic Orban Comisiei de la Venetia

Comisia de la Venetia are in program sa adopte in sesiunea plenara din 19 – 20 octombrie o opinie privind proiectele de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala si sa intareasca opinia preliminara din iulie privind amendarea legilor Justitiei, potrivit unui comunicat al institutiei.

Citeste si:
Guvernul se gandeste sa amane majorarea alocatiilor copiilor
Veste de ultima ora pentru...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Turcan anunta ca SIIJ ar urma sa dispara "cat de curand"