22 Octombrie 2018

Efectele Ordonantei Toader: Patru procurori militari din dosarele Revolutiei si 10 august pleaca



Trei procurori militari care fac parte din echipa de ancheta in dosarul Revolutiei si un magistrat militar care lucreaza in dosarul protestului Diasporei din 10 august trebuie sa se intoarca la parchetele de unde provin, au declarat surse oficiale pentru Ziare.com.

In acest caz, este vorba de procurori care nu indeplinesc conditiile de vechime sau de grad, prevazute in OUG de modificare a Legilor justitiei, promovate de ministrul Tudorel Toader. CSM a decis miercuri incetarea delegarii pentru 48 de procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), DNA si DIICOT.

Cea mai afectata este Sectia Militara a Parchetului General, care pierde 4 procurori implicati in anchete mediatizate.

Cel mai cunoscut caz este al lui Ionel Corbu, care se intoarce la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti. Procurorul lucra in dosarul Protestului Diasporei din 10 august, privind interventia jandarmilor.

Alti trei procurori militari lucrau in dosarul Revolutiei: Silviu Chifan (provine de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Iasi), Gheorghe Prelipcean (provine de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Iasi) si George Toma (provine de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti).

In dosarul Revolutiei lucrau aproximativ 5 procurori si 10 politisti. Ancheta ar trebui finalizata anul acesta, potrivit unei declaratii facute in luna martie de Augustin Lazar. De ancheta in cazul protestului din 10 august, se ocupa 3 procurori.

Avertismentul lui Augustin Lazar

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a avertizat, luni dimineata, ca ordonanta privind Legile Justitiei, care urmeaza sa fie data in sedinta de guvern, va afecta marile dosare aflate in curs de solutionare.

"Din pacate, proiectele de acte normative care sunt facute in graba sunt de natura sa afecteze dosarele care sunt in curs, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public si sunt foarte bine cunoscute.

Spre exemplu, cele aflate pe rolul parchetelor militare. Au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete, pentru a rezolva dosare mari si complexe", declara Lazar.



Citeste si