Tudorel Toader nu renunta si spune ca are dreptate in legatura cu cererea de revocare a lui Augustin Lazar

Cu toate ca CSM a aratat ca Tudorel Toader a mintit, ministrul Justitiei sustine in continuare ca are dreptate cand a afirmat in anuntul privind cererea de revocare a procurorului general al Romaniei Augustin Lazar ca la dosarul de candidatura a acestuia din 2016 ar fi existat o ordonanta de clasare data lui Klaus Iohannis.

“Verificati din trei parti! Sa vedem cine spune adevarul! Confruntati continutul dosarului, care ar trebui sa fie identic, de la Ministerul Justitiei, CSM si Cotroceni! Luati in considerare si declaratia d-nei Pruna, potrivit careia, ei la MJ nu au consultat dosarul, au verificat doar cei de la CSM. Apoi trageti concluziile!”, a declarat ministrul Justitiei pentru G4media.ro.

CSM l-a contrazis azi si a negat ca la dosarul lui Lazar ar fi fost depusa o astfel de ordonanta de clasare data de Lazar lui Iohannis. Vezi aici documentul.

In seara zilei de 24 octombrie cand Tudorel Toader a solicitat revocarea lui Lazar, fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna, cea care l-a propus pe Lazar in 2016, a scris pe Facebook.

“Sunt ministrul justitiei care a facut propunerea de numire a domnului Augustin Lazar in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Am obligatia de a raspunde public afirmatiilor ministrului Toader privind pretinsa nelegalitate a acestei propuneri. Fac urmatoarele precizari:

Citeste si:
Ambasadorul britanic: Cazul Kovesi, de referinţă pentru lupta...
Ambasador Marea Britanie:...

1. La momentul formularii propunerii, procurorul Augustin Lazar indeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul “foarte bine” la ultima evaluare profesionala, absenta vreunei sanctionari disciplinare in ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004.

2. Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, inainte de acordarea avizului, prin consultarea dosarului profesional al candidatului aflat in gestionarea Consiliului. Avizul CSM cu privire la propunerea de numire a procurorului Augustin Lazar in functia de procuror general Romaniei confirma indeplinirea tuturor criteriilor legale si a celor de procedura. Avizul a fost dat cu unanimitate.

3. Inaintarea propunerii in vederea numirii de catre Presedintele Romaniei a cuprins toate elementele cerute de lege.

Cateva elemente suplimentare. Procurorul Augustin Lazar avea la data propunerii 34 de ani neintrerupti in profesie si numai calificativul ‘foarte bine’ de-a lungul intregii cariere. La momentul propunerii, Augustin Lazar era procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, la al doilea mandat obtinut prin concurs organizat de CSM. Consiliul verifica criteriile formale de vechime, calificativ si absenta sanctiunilor profesionale inainte de numirea in functia de conducere. CSM a verificat indeplinirea conditiilor, in decembrie 2015, cand procurorul Lazar a obtinut prin concurs al doilea mandat de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea Apel Alba Iulia. Si, asa cum am precizat, in aprilie 2016 cand am inaintat propunerea de numire in functia de procuror general al Romaniei”, a scris Raluca Pruna pe Facebook.

Citeste si:
Ministerul Public va putea avea mai mulți angajați
CSM a avizat favorabil...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Parchetul a clasat dosarul de plagiat al lui Negoiță, după 3 ani de tergiversări
Setari Cookie-uri