Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca modificarile aduse Legii ANI, privind prescrierea faptelor mai vechi de trei ani ce determina conflictul de interese sau incompatibilitatea, sunt neconstitutionale.

Legea, adoptata pe 10 iulie de Parlament, a fost atacata la Curte pe 2 august de presedintele Klaus Iohannis, noteaza G4Media.

Seful statului a aratat ca modificarea adusa legii instituie un paralelism legislativ, deoarece in cuprinsul sau se regasesc doua dispozitii contradictorii cu privire la momentul pana la care Agentia Nationala de Integritate poate evalua diferentele semnificative de avere, existenta unor conflicte de interese sau a unor stari de incompatibilitate.

Potrivit presedintelui, una dintre dispozitii conduce si la imposibilitatea ANI – institutie cu competenta unica in materia evaluarii declaratiei de avere, a datelor si a informatiilor privind averea existenta, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite existente in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, precum si cea de evaluare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, urmata de confirmarea/ infirmarea instantelor de judecata – sa mai evalueze si sa sanctioneze nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca dispozitiile legii contravin principiului statului de drept consacrat de Constitutie, afectand in mod direct activitatea de prevenire si sanctionare a averilor nejustificate, a conflictelor de interese sau a incompatibilitatilor.

Presedintele a adaugat si ca norma nou introdusa, conform careia “faptele (…) se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor”, este lipsita de claritate si precizie, intrucat conduce la concluzia ca faptele se prescriu, cand, in realitate, ea ar trebui sa expliciteze ca este vizata prescriptia raspunderii.

De asemenea, potrivit lui Iohannis, dispozitiile legii se suprapun cu prevederi din Codul penal.

Senatul a adoptat pe 10 iulie, in calitatea de camera decizionala, initiativa care modifica legea 176/2010 privind integritatea in functiile publice, in sensul introducerii prescrierii faptelor de incompatibilitatea si conflict de interese pentru demnitari si functionarii publici in termen de 3 ani de la comiterea lor.

Potrivit modificarii adoptate de Senat:

”Faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor”.

Initiativa ii apartine deputatului PSD Catalin Radulescu, condamnat in 2016 la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia. Propunerea lui Radulescu a fost semnata de peste o suta de parlamentari PSD.

Sursa foto: Michal Kalasek / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri