Calin Popescu Tariceanu este acuzat de DNA ca, in mod indirect, a primit o mita in valoare de aproape 800.000 USD de la compania Fujitsu-Siemens, in schimbul eforturilor depuse de acesta cu scopul de a incheia mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar fi fost transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore, pentru servicii prestate in campania electorala, informeaza Ziare.com.

Corespondenta lui Dan Andronic l-a dat de gol pe Tariceanu

Printre probele procurorilor DNA se numara corespondenta electronica gasita in calculatorul lui Dan Andronic, declaratiile de martori ale mai multor consultanti israelieni date in cadrul unei comisii rogatorii, date financiare privind firme offshore si transferuri de bani.

Duminica seara, postul Antena 3 a prezentat o ordonanta prin care i s-au adus la cunostinta invinuirile unuia dintre protagonistii dosarului, Petru Berteanu, acuzat de complicitate la luare de mita. Petru Berteanu controla o societate, impreuna cu o alta persoana, prin intermediul careia ar fi trecut o parte din banii din acest dosar. Actul este din 6 noiembrie si este semnat de procurorul Marius Bulancea, seful Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul DNA.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, ca in urmatoarele 14 zile va putea studia dosarul in care este vizat si in care Directia Nationala Anticoruptie cere ridicarea imunitatii sale. Tariceanu a afirmat ca sunt "numai 17.000 de pagini" si ca ar trebui sa aiba timp sa le studieze.

Ancheta in cazul "Microsoft"

Acest dosar s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autoritatilor judiciare austriece. Un alt dosar este o disjungere din celebrul caz "Microsoft".

Citeste si:
Maior, audiat la DNA in dosarul legat de vizita lui Dragnea in SUA
George Maior, audiat la DNA...

Firma care ar fi dat mita este Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria implicata in afacerea Microsoft. Reprezentantul acestei firme in Romania este Claudiu Florica. In timpul anchetei privind cazul Microsoft, procurorii DNA au avut mai multe comisii rogatorii in Austria privind modul in care sume uriase de bani au fost transferate de aceasta societate.

Din datele prezentate de Antena 3, care citeaza ordonanta DNA, reiese ca firma Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria ar fi achitat o parte din contractul de consultanta prestata de consilieri israelieni lui Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit actului de acuzare, Petru Berteanu "l-a ajutat pe Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, prim ministru al Guvernului Romaniei, sa pretinda si sa primeasca, in mod indirect, foloase materiale de la reprezentantii companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH in schimbul exercitarii atributiilor care ii reveneau in legatura cu adoptarea Hotararilor de Guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 si 1451/2008".

Era vorba de transferuri bancare, in baza unor operatiuni fictive, prin intermediul unor firme offshore. Astfel incat suma de 800.000 de dolari sa fie folosita in beneficiul lui Calin Popescu Tariceanu.

Citeste si:
90% din rapoartele aparute in urma verificarii spitalelor, duse la DNA
Pintea: 90% dintre rapoartele...

Citeste pe Ziare.com mai multe despre legatura dintre Tariceanu, Dan Andronic si o echipa de consultanti coordonata de cetateanul american Arthur Finkelstein.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Tariceanu anunta formarea unui grup parlamentar denumit...democratia