Judecatoarea Camelia Bogdan, in prezent suspendata din functie, a anuntat luni ca va contesta in instanta decizia CSM privind tragerea la sorti a completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Completurile de 5 judecatori au amanat azi, fara discutie, toate procesele, inclusiv dosarul lui Calin Popescu Tariceanu, scrie Agerpres.

Camelia Bogdan s-a prezentat luni la Instanta suprema, unde avea la completul de 5 civil mai multe procese cu Inspectia Judiciara.

Magistratii au dispus ca toate dosarele sa fie amanate pentru anul viitor, pana cand se vor trage la sorti noile completuri de judecata.

"Niciodata in istoria tarii nu s-a intamplat ca un complet sa nu judece. Este imposibil ca cineva sa vina in fata unei instante si sa nu aiba parte de proces. Este o premiera in istoria Romaniei. Voi ataca decizia Colegiului de conducere de la Instanta suprema si voi ataca inclusiv hotararea CSM (...) Curtea Constitutionala nu a delegat CSM sa legifereze in materia completurilor de 5 judecatori. M-am consultat si cu alti colegi si aceasta hotarare adauga la lege. Noi eram hotarati sa sesizam CJUE, sa facem o trimitere preliminara, deoarece prin aceasta hotarare a CSM se incalca principiul separatiei puterilor in stat. Curtea Constitutionala nu putea sa delege aceste atributii CSM. Completurile se stabilesc prin lege organica (...) Niciodata nu s-a intamplat ca un justitiabil sa vina in fata instantelor pentru a se judeca si sa spui ca nu ai o instanta stabilita de lege. Se incalca dreptul la un proces echitabil. Doresc sa se anuleze acea hotararea a CSM, deoarece este o hotarare adoptata in afara cadrului legal", a declarat Camelia Bogdan.

La Instanta suprema a fost prezenta si fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi, care avea un proces cu Inspectia judiciara.

Saptamana trecuta, Sectia pentru judecatori a CSM a recomandat ca Instanta suprema sa efectueze o noua tragere la sorti a completurilor de 5 pentru anul 2018, dar si marirea numarului acestor completuri de la 4 la 6 (3 in materie penala si 3 in materie civila).

Tot atunci, Sectia CSM a explicat procedura pe care Instanta suprema trebuie sa o urmeze in privinta tragerii la sorti a completurilor de cinci judecatori.

Tragerea la sorti se realizeaza cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecatorilor, introduse in urne separate, corespunzatoare completurilor in materie penala si civila.

Dupa efectuarea tragerii la sorti, toate dosarele aflate in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie de competenta completurilor de cinci judecatori se repartizeaza aleatoriu, in sistem informatizat, completurilor nou infiintate de cinci judecatori. Presedintele fiecarui complet ia masurile urgente in vederea judecarii cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri