14 Decembrie 2018

Decizia privind protocoalele secrete dintre Parchetul general si SRI, amanata



Curtea Constitutionala (CCR) a amanat joi, pentru a patra oara, pronuntarea deciziei privind protocoalele secrete incheiate in 2009 si 2016 intre Parchetul general si Serviciul Roman de Informatii, pe motiv ca unul dintre judecatori, fostul sef al DNA Daniel Morar, lipseste invoncand probleme de sanatate, iar o decizie nu poate fi luata in lipsa lui.

CCR programase pentru azi, dupa trei amanari succesive, pronuntarea deciziei privind protocoalele secrete incheiate de Parchetul General si Serviciul Roman de Informatii. Curtea Constitutionala a amanat pentru 19 decembrie decizia in acest caz.

S-ar putea constata un conflict juridic

Surse participante la dezbateri au declarat pentru G4Media.ro ca discutiile de pana acum inclina spre o decizie majoritara de constatare a unui conflict juridic intre Parlament si Parchetul General, dar fara ca aceasta decizie sa faca si referiri la o eventuala posibilitate de revizuire a sentintelor definitive date in dosarele in care au fost folosite probe obtinute pe baza protocoalelor.

De aceasta solutie majoritara de constatare a existentei unui conflict intre Parlament si Parchet s-au distantat insa doi dintre judecatorii CCR, Livia Stanciu si Stefan Minea, au mai explicat sursele citate.

”Speta nu este una usoara. Dezbaterile de pana acum s-au concentrat pe o solutie de principiu, care sa nu aduca prejudicii autoritatilor publice, care sa inchida total orice idee de retroactivitate sau de revizuire a sentintelor”, au declarat surse participante la discutii.

Potrivit acestora, judecatorii constitutionali au ridicat si problema vinovatiei Parlamentului pentru faptul ca s-a plans la CCR in legatura cu protocoalele, dar vreme de aproape zece ani nu a facut nimic in privinta acestora desi ar fi trebuit sa stie despre existenta lor, avand in vedere controlul pe care senatorii si deputatii il exercita asupra SRI.

”La unison, judecatorii au spus ca exista o culpa identificabila a Parlamentului”, au subliniat sursele citate.

Sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la protocoalele dintre Parchetul general si SRI a fost facuta pe 8 octombrie de catre Florin Iordache, caruia Liviu Dragnea i-a delegat pentru o zi atributiile de presedinte al Camerei Deputatilor special pentru acest demers la CCR.

Dezbaterea publica a avut loc in urma cu doua saptamani, pe 28 noiembrie, cauza lui Liviu Dragnea fiind sustinuta chiar de catre Florin Iordache in fata Curtii Constitutionale. El a sustinut ca Ministerul Public, prin protocoalele incheiate cu SRI, a readus justitia de dupa 2009 la cea care se infaptuia in perioada comunista.

In schimb, Iuliana Nedelcu, reprezentantul Ministerului Public, a precizat in fata judecatorilor constitutionali ca activitatea Serviciului Roman de Informatii este verificata de catre Parlament, iar daca Legislativul si-ar fi indeplinit in mod corespunzator atributia constitutionala, ar fi identificat din vreme situatia sesizata la CCR privind protocoalele cu SRI (detalii aici).



Citeste si