Curtea de Apel Bucuresti refuza extradarea jurnalistului turc de la Zaman ceruta de Erdogan

Un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, cererea autoritatilor turce de extradare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicatia Zaman Romania. Decizia a fost luata dupa aproximativ un sfert de ora de deliberari, avand in vedere ca si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti se opune extradarii jurnalistului.

Solicitarea autoritatilor turce de extradare a ziaristului Kamil Demirkaya a fost vineri dupa ce la termenul din 6 decembrie, cauza fost amanata pentru „pregatirea apararii in raport de cererea de extradare”. Demirkaya a adeclarat ca nu doreste sa fie extradat si ca a cerut azil politic in Romania, transmite G4Media.

„Nu doresc sa fiu trimis in Turcia. Justitia nu functioneaza. Cadrele didactice si jurnalistii sunt o tinta pentru autoritatile de acolo. In momentul de fata, conform statisticilor, din 326 de ziaristi incarcerati la nivel global, aproximativ 170 sunt retinuti in Turcia. (…) Ma opun extradarii. Motivul pentru care ma opun extradarii este ca Justitia nu functioneaza corect in Turcia. Exista tortura. (…) Foarte multi ziaristi de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimisi la inchisoare, precum si rude de-ale mele”, afirma el atunci.

De asemenea, a sustinut ca acuzatiile oficiale se refera la faptul ca a avut conturi si bani intr-o banca ce a fost infiintata legal in Turcia si la faptul ca, in calitate de cadru didactic si manager al unor scoli considerate ca apartinand „retelei Gulen”, a avut instalata pe telefon o aplicatie, care in 2015, a fost inchisa la nivel global si nu mai exista.

Guvernul turc il acuza pe clericul Fetulah Gulen, refugiat in Statele Unite, ca se afla la conducerea unei organizatii teroriste care se afla in spatele tentativei de lovitura de stat din 15 iulie 2016.

Citeste si:
TVR, obligat să explice cheltuirea a 1 MIL. euro pentru ore...
MediaSind cere în instanță...

O instanta din Turcia a dispus, in luna noiembrie, condamnarea la inchisoare pe viata a 74 de persoane, inclusiv soldati, pentru rolul lor intr-o tentativa de lovitura de stat, potrivit agentiei de presa turce de stat Anadolu, citata de Rador.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat ca Romania s-a angajat sa respecte mai multe conventii internationale in privinta extradarii si ca niciun stat membru nu a acceptat ”extradari cerute de regimul dictatorial al lui Erdogan”, referindu-se la cererea de extradare a jurnalistului turc, Kamil Demirkaya.

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicatiei Zaman Romania, a fost retinut in 5 decembrie, in baza unui mandat de extradare emis la ordinul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informatiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost insa eliberat dupa ce a fost audiat de autoritatile judiciare romane.

Demirkaya se afla de doi ani in Romania, unde lucreaza pentru Zaman Romania, avand un permis de sedere temporara.

Citeste si:
Mandatul de arestare emis în lipsă pe numele lui Mario Iorgulescu a...
Mandatul de arestare emis în...

In luna noiembrie 2018, el si-a depus actele pentru prelungirea permisului de sedere, documentele aflandu-se in curs de procesare.

Ziaristul turc locuieste in Bucuresti impreuna cu sotia si fiul sau in varsta de 10 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Turcia va avea paznici de cartier: civili care te pot percheziționa noaptea
Setari Cookie-uri