Toader ii trimite lui Iohannis cererea de revocare a lui Lazar. O propune din nou pe Adina Florea la DNA

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, duminica seara, ca pe 27 decembrie ii trimite presedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazar. In plus, acesta a precizat ca ii va trimite sefului statului si cererea de numire a procurorului sef DNA, deja respinsa de Iohannis.

"Pe data de 27 decembrie dimineata, cand merg la minister, am pregatit documentele necesare finalizarii procedurii de revocare a procurorului general. De ce? Pentru ca ma bazez pe articolul 132 din constitutie, ma bazez pe raportul de evaluare pe care l-am facut in baza unor articole din lege, ma bazez si pe clarificarile aduse prin decizia CCR 358 si sigur ca, in opinia mea, nu putem pica in capcana pe care incearca sa o promoveze procurorul general, tragand de timp in speranta ca va iesi la pensie sau ca isi va incheia mandatul de procuror general pe 11 aprilie.

De ce spun asta? Pentru ca s-a dus la Curtea de Apel Alba Iulia la dansul acasa, dar eu n-am evaluat persoana juridica, ci procurorul general care isi desfasoara sau nu-si desfasoara activitatile in mod complet corect la Bucuresti. Dupa aceea judecatorul de la Alba Iulia a trimis la Bucuresti, cel de la Bucuresti si-a declinat si el competenta, conflict negativ.

Si culmea! Dar ce nu i-a iesit la Alba Iulia de a sesiza Curtea de Justitie a UE, unde dura multa vreme, a sesizat CCR ca are o mare nedumerire, daca poate sesiza instanta de contencios-administrativ pe persoana fizica sau pe persoana juridica - adica cu nume si prenume sau cu functia de procuror general. Si orbu vede ca e tragere de timp dar pana la urma sunt niste proceduri legale pe care dansul le-a folosit, dar nici eu nu voi sta", a declarat Toader, duminica seara, scrie Ziare.com

Totoodata, ministrul Justitiei a anuntat ca trimite din nou presedintelui si propunerea de numire a Adinei Florea la sefia DNA.

Citeste si:
Ambasadorul britanic: Cazul Kovesi, de referinţă pentru lupta...
Ambasador Marea Britanie:...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

"Eu pe 27 trimit la presedintele republicii, finalizez procedura de revocare a lui (a lui Augustin Lazar - n.red.), dupa cum trimit si pentru ceilalti cinci pe care i-a respins pe nelegalitate, ca n-au avut adeverinta de la CNSAS, cand la scurt timp chiar CNSAS spune ca nu era nevoie, CSM spune ca nu era nevoie si nici nu era obligatia mea, era a CSM si in avizul lor scrie acelasi lucru.

Revin la Klaus Iohannis cu cele cinci vechi propuneri pentru conducerea DNA. Da, sunt aceleasi propuneri, inclusiv Adina Florea. Vreau sa ii arat presedintelui ca nu exista nelegalitatea la care s-a referit", a completat Toader.

Ultimul raport MCV recomanda stoparea „imediata” a procedurilor

Raportul MCV, publicat in 13 noiembrie, contine opt recomandari suplimentare, care „trebuie urmate imediat”, dupa cum spunea prim vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Doua dintre cele opt recomandari vorbeau despre „suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie” si „relansarea procesului de numire a unui procuror-sef al DNA care sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie”.

Citeste si:
Iohannis: Începutul anului școlar a fost un succes
Iohannis: Începutul anului...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri