Pana in acest moment au fost depuse 40 de contestatii pentru anularea condamnarilor pe motiv de constituire nelegala a completurilor de 5 judecatori (C5) de la Inalta Curte, in baza deciziei CCR, potrivit site-ului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), www.scj.ro, fiind vorba atat de dosare sonore, cat si de personaje necunoscute, scrie G4Media.

Este vorba in primul rand de numele sonore care au fost deja eliberate din arest cum ar fi Elena Udrea, Alina Bica, Dan Sova, Constantin Nita, Rudel Obreja, Serban Pop sau Horia Simu, dar si de personaje necunoscute, care au primit termen la sfarsitul lunii ianuarie si nu au facut cerere de preschimbare a termenului, cum a solicitat Elena Udrea.

Contestatia in anulare a fostului ministru al Turismului fusese amanata initial pe 28 ianuarie 2019 pe motiv ca lipsea dosarul de fond, desi in cazul unui alt inculpat din dosarul Gala Bute, Rudel Obreja, un alt complet dispusese deja eliberarea, cu toate ca nu avea dosarul de fond in fata. Pana la urma, Udrea a facut cerere de preschimbare a termenului si ICCJ a judecat pe 20 decembrie cererea ei si a dispus eliberarea din penitenciar.

Mai sunt insa si alti condamnati care au depus contestatii in anulare a sentintelor de condamnare, desi au iesit din termenul legal de depunere de 30 de zile de la comunicarea sentintei motivate cum ar fi fostul senator PSD Marius Isaila, condamnat definitiv in 2016 la 5 ani si 4 luni de inchisoare pentru coruptie. De altfel, ICCJ a respins ca inadmisibila contestatia lui in anulare.

Daca judecatorii ar fi motivat la timp, Udrea, Bica, Sova si Nita nu ar fi fost liberi acum

”Respinge, ca inadmisibila, cererea de repunere in termen formulata de contestatorul Isaila Marius Ovidiu. Respinge, ca inadmisibila, contestatia in anulare formulata de acelasi contestator impotriva deciziei penale nr.177 din 10 noiembrie 2016, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 Judecatori in dosarul nr. 2197/1/2016”, au decis judecatorii ICCJ pe 19 decembrie.

Citeste si:
Procesele lui Dragnea, Udrea si Bica, amanate pentru 2019
ICCJ: Procesele lui Dragnea,...

Si fostul senator PNL, Dian Popescu, condamnat la 5 luni cu suspendare de un C5 de la ICCJ in 2016, a depus contestatie in anulare si are termen pe 25 februarie 2019. La fel si Mircea Calin Flore si Vadim Benyatov Don, condamnati in 2015 in dosarul privatizarilor strategice. Consultantul american de origine rusa, Vadim Benyatov Don, a depus chiar 3 contestatii in anulare si una la executare. Contestatiile lui au termen pe 21 ianuarie si 4 februarie 2019 la ICCJ.

Condamnatii eliberati acum nu ar fi parasit penitenciarele daca judecatorii care i-au condamnat ar fi motivat sentintele definitive in termenul legal de 30 de zile. Potrivit legii, contestatia in anulare se poate depune doar in termen de 30 de zile de la comunicarea la domiciliul inculpatului condamnat a deciziei definitive motivate.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Toader despre suspendarea pedepselor: Sa raspunda Tarcea!