Ministrul Justitiei pregateste o serie de "masuri reparatorii" pentru acei condamnati care au sentinte definitive pronuntate de completurile constituite nelegal la ICCJ si care nu au putut depune contestatie in anulare. Printre beneficiari se numara Dragnea, Nastase, Severin si toti demnitarii condamnati dupa anul 2014.

"In termen scurt vom veni cu masuri reparatorii si pentru cei care au pierdut termenul sau au depasit termenul contestatiei in anulare, pentru ca avem chiar o decizie a Curtii Constitutionale din 2003 care spune ca egalitatea inseamna ca titularul dreptului dobandit prin actul normativ sa se afle in aceeasi ipoteza. Ori, ca a pierdut termenul de contestatie sau nu s-a aflat in aceeasi ipoteza, au fost condamnati de complete nelegal constituite" a afirmat Tudorel Toader, luni seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Ministrul Justitiei a vorbit si despre raspunderea magistratilor, spunand ca in prezent este dificila angajarea raspunderii procurorilor si judecatorilor, atat in plan civil, cat si in plan penal, in baza normelor dreptului comun, noteaza Ziare.com.

"Proiectul de lege plecat de la Ministerul Justitiei pe 25 octombrie 2017, preluat de comisa speciala, prevedea o riguroasa procedura si norme materiale de procedura pentru angajarea raspunderii magistratilor. Nu ne trebuie o lege speciala pentru raspunderea lor, pentru ca avem un capitol din legile justitiei, doar ca, din pacate, forma plecata de la guvern a fost mult atenuata, modificata si in momentul de fata este dificila angajarea raspunderii magistratilor, ca e raspundere civila, ca e raspundere penala, dupa normele dreptului comun" a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a mai afirmat si ca trebuie asteptat ca CCR sa se pronunte asupra constitutionalitatii protocoalelor din justitie, dupa care autoritatile sa ia "masurile de reparare a abuzurilor".

Citeste si:
Ministerul Justiției propune eliberarea lui Toader din Comisia de...
Ministerul Justiției propune...

"Eu, personal, nu cred ca putem veni maine cu o ordonanta sa stabilim nelegalitatea protocoalelor, pentru ca in scurt timp Curtea Constitutionala se va pronunta sub aspectul constitutionalitatii sau neconstitutionalitatii protocoalelor, ceea ce este mai mult decat ar face Guvernul printr-o ordonanta.

Prin urmare, nu avem decat sa asteptam decizia Curtii, functie de care, ulterior, sa luam masurile de reparare a abuzurilor care s-au creat, a nedreptatilor in actul de infaptuire a justitiei pe baza unor protocoale" a mai afirmat Toader.

Cine ar putea fi beneficiarii?

Printre demnitarii condamnati de C5-urile de la ICCJ intre 2014 si 2018 (declarate nelegal constituite de CCR) se numara fostul premier Adrian Nastase, condamnat definitiv a doua oara pentru coruptie in ianuarie 2014 in procesul Zambaccian, si Liviu Dragnea, condamnat definitiv in aprilie 2016 in procesul Referendumul. Adrian Severin este un alt fost demnitar (fost europarlamentar) condamnat definitiv la 4 ani de detentie in noiembrie 2016 de un C5 al ICCJ dupa ce a fost prins de jurnalistii de la The Sunday Times ca cerea mita ca sa voteze legi in Parlamentul European, potrivit G4Media.

Citeste si:
Guvernul va lansa o schemă de ajutor pentru companiile mari
Guvernul va lansa o schemă de...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Iohannis a retras decoratiile pentru 12 persoane publice
Setari Cookie-uri