"Romania a devenit o tara nesigura, caci infractori periculosi sunt in libertate. VeDemJust solicita Parlamentului Romaniei initierea procedurilor pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu nr. 169/2017! Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie atrage atentia asupra cresterii numarului de infractiuni cu violenta in Romania, majoritatea comise de recidivisti eliberati din penitenciare mai devreme decat perioada stabilita prin hotararile de condamnare", scrie VeDemJust.

Potrivit ONG-ului, opinia publica a fost oripilata de inregistrari video privind o tanara din Alba Iulia care a fost atacata intr-o scara de bloc, o adolescenta de 15 ani din Constanta care a fost talharita pe strada, o barmanita din Timisoara care a fost jefuita dupa ce a fost batuta cu cruzime de un barbat, un interlop din Iasi care a violat o tanara de 17 ani racolata intr-un club sau cu tanarul care a fost omorat sambata seara la Medias de un barbat condamnat anterior pentru omor.

ONG-ul atrage atentia: "Nu exista un studiu de impact"

"Legea nr. 169/2017 - prin care 30 de zile de detentie se considera a fi executate 36 de zile - s-a aprobat fara vreun studiu de impact. Ea a obligat judecatorii sa elibereze condamnatii mai inainte de a-si ispasi pedepsele. Romania nu are capacitatea de a integra persoanele eliberate din penitenciar, motiv pentru care rata recidivei si este de 60-70%.

Serviciul de Probatiune este total depasit de situatie, neavand resursele umane si financiare pentru a-i supraveghea pe cei liberati. S-a ajuns, astfel, in situatia ca efectele acestei legi sa fie periculoase pentru integritatea fizica si chiar viata cetatenilor onesti", mai arata VeDem Just.

Noul Hyundai i40, disponibil...
Citeste si: Noul Hyundai i40, disponibil si in Romania: start de la 25.000 de euro

Organizatia mai cere o reactie adecvata a oamenilor legii:
- Parlamentul trebuie sa adopte legi care sa protejeze oamenii nevinovati;
- Politia trebuie sa reactioneze imediat pentru prinderea raufacatorilor;
- Parchetul trebuie sa administreze rapid probele;
- Justitia trebuie sa sanctioneze foarte aspru infractorii care pun in pericol siguranta si viata cetatenilor.

Sursa foto: Enruta | Dreamstime.com