30 Ianuarie 2019

Fara precedent: Tribunalul Olt sesizeaza Curtea de Justitie a UE pentru a afla daca cerintele MCV sunt obligatorii pentru statul roman



Tribunalul Olt a admis cererea asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania si a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care trebuie sa spuna daca Romania e obligata sa respecte recomandarile din Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) al Comisiei Europene (CE).

Decizia apare in incheierea de sedinta a Tribunalului Olt de marti, 29 ianuarie.

Reamintim ca Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) a solicitat instantelor de judecata sa adreseze cateva intrebari Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in legatura cu obligativitatea respectarii de catre Romania a recomandarilor din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) al Comisiei Europene (CE), potrivit G4Media.

FJR a solicitat acest lucru in cadrul unui proces de la Tribunalul Olt in care FJR contesta numirea de catre Guvern a conducerii interimare a Inspectiei Judiciare (IJ) prin ordonanta de urgenta.

Asociatia profesionala a magistratilor a motivat ca Romania, membru UE, trebuie sa respecte recomandarile Comisiei Europene potrivit carora Bucurestiul este obligat sa stopeze de indata procedurile de revocare a inaltilor magistrati, iar Guvernul nu trebuie sa interfereze cu competetele CSM si sa fi numit conducerea interimara a IJ prin ordonanta de urgenta.

”Ca urmare a nerespectarii de Statul roman a acestor dispozitii, sesizarea de instanta de judecata a Curtii de Justitie a Uniunii Europene devine principalul instrument juridic de constrangere in vederea neincalcarii obligatiilor privind Uniunea Europeana”, a argumentat FJR.

Cele 4 intrebari pe care FJR ii cere Tribunalului Olt sa le adreseze CJUE

Prima intrebare: Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o institutie a Uniunii Europene, in sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene? (…)

A doua intrebare: Continutul, caracterul si intinderea temporala a Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru Statul roman? (…)

A treia si a patra intrebare: Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a stabili masurile necesare pentru o protectie juridica efectiva in domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garantii ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecatorii din Romania, inlaturand orice risc legat de influenta politica asupra desfasurarii procedurilor disciplinare, cum ar fi desemnarea directa de catre Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?

Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, in cazul unor proceduri de desemnare directa de catre Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?”, se arata in cererea FJR de decizie preliminara, in temeiul articolului 267 TFUE, adresata Tribunalului Olt.



Citeste si