Curtea de Apel Bucuresti a admis joi cererea depusa de Ministerul Apararii Nationale (MApN) de a suspenda decretul semnat de presedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii (SMAp), generalul Nicolae Ciuca.

Decizia este executorie deci se aplica imediat insa Administratia Prezidentiala poate face recurs la aceasta hotarare.

"Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondata. Respinge exceptia inadmisibilitatii cererii de suspendare, exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantului si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Administratia Prezidentiala ca nefondate. Ia act de renuntarea reclamantului la judecata capatului de cerere privind anularea Decretului nr. 1.131/2018. Admite cererea in parte. Dispune suspendarea executarii Decretului nr. 1.131/2018 pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare. In cazul declararii, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntarea hotararii se face prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei", se arata in decizia CAB, potrivit Agerpres.

MApN a depus la Curtea de Apel Bucuresti doua actiuni in contencios administrativ avand acelasi obiect - "anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018".

Primul dosar s-a judecat marti, insa pronuntarea a fost stabilita pentru joi, iar al doilea dosar a fost amanat pentru 12 februarie.

In sala de judecata, reprezentantul Administratiei Prezidentiale a ridicat trei exceptii, printre care si una ce priveste inadmisibilitatea actiunii in instanta, deoarece MApN a deschis doua procese cu acelasi obiect de judecata.

De asemenea, reprezentantul Administratiei Prezidentiale a declarat ca MApN nu a facut dovada faptului ca a fost prejudiciat prin emiterea decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciuca la conducerea SMAp.

"Daca nu se prelungea mandatul generalului Nicolae Ciuca, exista riscul de a se periclita misiunile din strainatate ale Armatei Romane si se perturba grav continuitatea conducerii structurilor de forta ale Armatei. MApN nu dovedeste prin ce a fost vatamat. Seful Statului Major exercita conducerea de forta a Armatei Romane si are gradul cel mai inalt, fiind numit de presedintele Romaniei. Actele care tin de securitatea nationala nu pot fi suspendate de instantele de contencios. Demersul MApN este unul politic. MApN a introdus o actiune in instanta inainte de a primi un raspuns la plangerea prealabila depusa la Administratia Prezidentiala. MApN nu era indreptatit sa introduca actiunea in instanta, deoarece interesul decretului este de a asigura continuitatea la conducerea Armatei", a spus marti reprezentantul Administratiei Prezidentiale.

De cealalta parte, consilierul MApN a invocat motive de nelegalitate privind prelungirea mandatului generalului Ciuca, subliniind ca se creeaza falsa imagine ca Armata ramane fara conducator, de vreme ce sunt si alti ofiteri care pot indeplini functia de sef al SMAp.

Cine va conduce acum Armata?

Ministerul Apararii Nationale a anuntat, joi, ca incepand cu 1 februarie generalul-locotenent Laurian Anastasof va ocupa functia de sef al Statului Major al Apararii (SMAp), scrie Ziare.com.

In ce priveste situatia loctiitorului sefului SMAp, functia este ocupata astazi de generalul-locotenent Adrian Tonea, potrivit unui comunicat de presa remis de minister, joi.

"Ministerul Apararii Nationale va pune in aplicare hotararea instantei de judecata, de indata ce aceasta va fi comunicata oficial.

Cu privire la situatia loctiitorului sefului SMAp, precizam faptul ca aceasta functie este indeplinita pana astazi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de catre generalul-locotenent Adrian Tonea, iar incepand cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului apararii nationale, a fost imputernicit pentru indeplinirea atributiilor acestei functii generalul-locotenent Laurian Anastasof", transmite ministerul.

Pe 28 decembrie 2018, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care ii prelungeste mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea SMAp.

Tot atunci, Iohannis preciza ca nu a fost aprobata propunerea facuta de ministrul Apararii, Gabriel Les, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la sefia Statului Major al Apararii.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri