Curtea de Apel Craiova blocheaza initiativa pe MCV a Forumului Judecatorilor

Curtea de Apel Craiova a respins cererea Asociatiei Forumului Judecatorilor din Romania (FJR) de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la cateva intrebari care vizeaza MCV si numirea conducerii Inspectiei Judiciare.

"Respinge cererea de sesizare a CJUE cu intrebarile preliminare formulata de intimata Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, ca inadmisibila. Respinge cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 77/2018, invocata de intimata, ca inadmisibila. Respinge exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant a semnatarului cererii de stramutare, invocata de intimata prin intampinare", se mentioneaza in solutia instantei, scrie Agerpres.

Hotararea este cu drept de recurs in ceea ce priveste respingerea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale si definitiva in ceea ce priveste celelalte aspecte.

Tribunalul Olt a admis, pe 29 ianuarie, solicitarea Asociatiei Forumului Judecatorilor din Romania privind trimiterea a patru intrebari catre CJUE si a dispus sesizarea instantei europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare referitoare la intrebarile in cauza care vizeaza MCV si numirea conducerii Inspectiei Judiciare.

Totodata, magistratii au dispus suspendarea cauzei pana cand se va pronunta CJUE si drept de recurs pe toata durata suspendarii.

Citeste si:
Forumul judecătorilor: Sediile instanțelor de judecată, focare de...
Sediile instanțelor de...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Potrivit reprezentantilor Tribunalului Olt, aceste dispozitii au fost stabilite prin incheierea de sedinta pronuntata in cauza avand ca parti FJR si Inspectia Judiciara.

FJR a solicitat sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu privire la cateva intrebari: "1. Mecanismul de cooperare si verificare (MCV), (...) trebuie considerat un act adoptat de o institutie a Uniunii Europene in sensul articolului 267 TFUE care poate fi supus interpretarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene? 2. Continutul, caracterul si intinderea temporala a MCV (...) se circumscriu Tratatului privind adresarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg, la 25 aprilie 2005? Cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru Statul roman? 3. Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a stabili masurile necesare pentru o protectie juridica efectiva in domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garantii ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecatorii din Romania, inlaturand orice risc legat de influenta politica asupra desfasurarilor procedurilor disciplinare, cum ar fi numirea direct de Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu? 4. Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul MCV (...) in cadrul unor proceduri de numire directa de catre Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?".

Cauza, avand ca obiect comunicare informatii de interes public, a fost inregistrata in septembrie 2018 la Tribunalul Olt, unde s-a judecat pe fond.

Citeste si:
Decizia in cazul RAAN va fi atacata in instanta
Decizia de intrare in...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri